Китайски учени са установили, че ултразвукът може да предизвика промени в поведението на мишки. Проучването им може да има широко приложение за лечение на хронични болки и психични разстройства, пише South China Morning Post.

Екипът от Китайската академия на науките е стимулирал мозъчната кора на малкия мозък с ултразвук. Тази част от мозъка играе жизненоважна роля в контрола на мускулите и ставите, както и в равновесието и позата.

Предишни проучвания потвърдиха осъществимостта на ултразвукова невромодулация - терапия, базирана на стимулиране на насочени нерви в тялото - за части от главния мозък. Но досега манипулациите не бяха осъществявани върху малкия мозък.

Докато главния мозък изпраща сигнали до мускулите, техните движения се контролират от малкия мозък, който се състои от три отделни слоя.

Проучването, публикувано в рецензираното списание Brain Stimulation, установи, че ултразвуковият стимул преминава през външния слой на кората на малкия мозък и предизвиква невронни реакции в клетките на Пуркиние (средния слой) и в най-вътрешния гранулиран слой.

Предишни подходи включват магнитна стимулация и имплантирани устройства, които могат да стимулират гръбначния мозък. В допълнение към лечението на хронична болка, техниката се използва за подпомагане на пациенти с двигателни и психични разстройства.

"Нашите открития показват, че ултразвукът с нисък интензитет директно активира кората на малкия мозък и че транскраниалният ултразвук служи като обещаващ инструмент за неинвазивна невромодулация", се казва в проучването.

Именно последното изречение е най-ключово за изследването. Учените доказали, че могат да манипулират движенията на мишки и да предизвикват желани реакции, без необходимост от поставянето на имплант в тялото им.