Китайският космически телескоп Kuafu-1 предаде първото си слънчево изображение, откакто беше изпратено в космоса през октомври. Това съобщи в четвъртък агенция Синхуа, позовавайки се на Китайската академия на науките, преде ТАСС.

Телескопът е изпратил на Земята рентгенови изображения на слънчеви изригвания, станали през нощта на 11 ноември. Изображението е направено от заредена със сателит твърда рентгенова камера (HXI). Въпреки че все още е в период на тестване, ефектът от изображенията е отличен, позволявайки ефективното идентифициране както на еруптивните детайли, така и на фината структура на Слънцето.

Космическата слънчева обсерватория Куафу, която носи името на гигант в китайската митология, който неуморно преследва слънцето, се движи в слънчева синхронна орбита, която не е възпрепятствана от въртенето на Земята, докато базиран на Земята телескоп може да види само Слънцето през деня.

"С този телескоп ще можем да наблюдаваме Слънцето 24 часа в денонощието почти през цялата година", каза Гай Вейкун, ръководител на проекта в обсерваторията, базирана в провинция Дзянсу. Той уточни, че от май до август са възможни прекъсвания в работата на апарата с продължителност не повече от 18 минути на ден, през които телескопът ще бъде в сянката на Земята.

Куафу-1 беше изстрелян на 9 октомври и работи в слънчево синхронизирана орбита на разстояние 720 км от повърхността на Земята. С негова помощ учените се надяват да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и т. нар. коронални изхвърляния на маса - изригвания на голям плазмен облак от външната атмосфера на звезда. Освен това апаратът се използва за прогнозиране на космическото време. Очаква се телескопът да работи в орбита четири години