Гери и Елизабет Полъс обичат да пътуват из САЩ и скоро ще започнат да се готвят за това, което наричат "последното си пътуване", което ще ги отведе в дълбокия космос, съобщи Ройтерс.

Двойката от Меса, щата Аризона, ще изпрати своето ДНК в космоса с предстоящата мисия "Ентърпрайз" на космическата погребална компания "Селестис" от Хюстън, щата Тексас.

"Това ни помага да мислим за бъдещето и дори да не можем да присъстваме физически, ще бъдем една малка част от него по някакъв начин. Това ме кара да се усмихвам", казва Елизабет Полъс.

Космическите погребения не са нова идея, но компанията от Хюстън се готви за първи полет в дълбокия космос, като неин апарат ще се движи в орбита около Слънцето за неопределено време. На борда ще има приблизително 196 капсули, включително тленни останки или ДНК от известни личности като създателя на "Стар трек" Джийн Родърбъри и актьорите Джеймс Дуън и Нишел Никълс от научнофантастичната сага, пише БТА. Ще бъдат представени и президентите на САЩ Джордж Вашингтон, Дуайт Айзенхауър и Джон Ф. Кенеди.

"Това хранилище ще е на 330 милиона километра в космоса", каза президентът на "Селестис" Колби Йънгблад. "Това ще бъде първото хранилище на нашата цивилизация във Вселената".