Космическите мисии, които ни очакват през 2024 година | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Космическите мисии, които ни очакват през 2024 година 2
Снимка: iStock by Getty Images

Космическите мисии, които ни очакват през 2024 година

Очаква ни една историческа година

| Редактор: Стоян Гогов 13 2566

Предстоящата 2024 година ще е една от най-важните в историята на космическите изследвания. Състезанието до Луната вече е в разгара си, а ново поколение ракети обещават да направят космоса по-достъпен.

Кои са космическите мисии, които ни очакват през 2024 година?

Мисията на Япония към Луната

Преди няколко месеца Япония изстреля своята лунна сонда към естествения земен спътник. Успешното кацане на най-близката съседна планета на Земята ще направи Япония едва петата страна, която някога е имала подобно постижение.

SLIM ще пробва да кацне вътре в кратера Шиоли, широк 300 м, който се намира на 13 градуса южна ширина от близката страна на луната.

Очаква се кацането да бъде извършено на 19 януари 2024 г. Ако Япония успее, това ще бъде най-прецизното кацане на Луната в историята.

Китай ще върне първата проба от обратната страна на Луната

Досега единствено Китай е кацал на обратната страна на Луната, а човечеството не разполага с проба от нея. Това ще се промени през 2024 година, ако Пекин реализира успешно плановете си.

Китай ще стартира своята мисия за връщане на лунни проби "Чанъе-6" през май 2024 г.

Приблизително 8200-килограмовият космически кораб от четири части ще бъде изстрелян с ракета Long March 5. Той ще се впусне в почти двумесечна одисея, за да достави на Земята ценни от научна гледна точка лунни проби.

Спускаем апарат ще се приземи в южната част на кратера Аполо в басейна на Южния полюс - Ейткен (SPA). Това е гигантски, древен басейн, който може да осигури достъп до материал, изхвърлен от дълбините на Луната.

Спускаемият модул ще се опита да събере 2000 грама материал, както изгребван от повърхността, така и събран от дълбоки пластове. Материалът ще се натовари на модул за изстрелване. Той ще се отправи за среща с маневриращ модул, останал в орбита около Луната.

След това двата апарата ще се скачат и ще потеглят обратно към Земята. Мисията напомня изключително много "Аполо". По този начин Пекин ще осъществи и тренировка за бъдещо пращане на хора на естествения земен спътник.

Ако успее, мисията ще позволи на учените потенциално да анализират материал, изкопан от лунната мантия. Това може да предложи прозрения както за състава на тази иначе недостъпна част от Луната, така и дори за еволюцията на Луната.

Други участници в състезанието към земния спътник - Peregrine, Nova-C, VIPER и Blue Ghost

През 2024 година ще стартират още 4 важни лунни мисии.

Peregrine Lunar Lander е малък спускаем апарат, построен от Astrobotic Technology. Планирано е той да бъде изстрелян на 8 януари 2024 г. Peregrine ще носи максимална маса на полезен товар от 90 килограма.

Nova-C е друг малък спускаем апарат, проектиран от частната компания Intuitive Machines за доставяне на малки търговски полезни товари на повърхността на Луната. Nova-C ще носи максимална маса на полезен товар от 100 килограма и ще полети след 2 месеца.

Blue Ghost е лунен спускаем апарат, проектиран от компанията Firefly. Той отново е част от програмата за комерсиално доставяне на товари до Луната, като тяхното максимално количество ще е до 150 килограма.

Тези три апарата са част от плановете на НАСА да направи Луната достъпна за комерсиални интереси.

VIPER е новият роботизиран лунен роуър на НАСА. Той ще бъде изстрелян през ноември 2024 година. Апаратът ще бъде натоварен със задачата да търси лунни ресурси в постоянно засенчени зони в района на южния полюс на Луната, особено чрез картографиране на разпространението и концентрацията на воден лед.

VIPER има размери, подобни на количка за голф (около 1,4 × 1,4 × 2 м). Мисията е от голямо значение за намирането на находища от воден лед и бъдещата колонизация на Луната.

Мисията Europa Clipper на НАСА към Европа

Космическата сонда Europa Clipper ще бъде изстреляна през октомври 2024 г. с ракета носител Falcon Heavy от космическия център Кенеди във Флорида.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на луната на Юпитер - Европа, за да определи дали на този леден свят може да има благоприятни условия за живот.

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и да направи карти със състава на повърхността и на атмосферата. Апаратът ще носи и радар, за да може да измери дебелината на ледения пласт, да премине през него и да научи повече за глобалния океан от течна вода под него.

Мисията EscaPADE 

Това е планирана мисия на НАСА към Марс, състояща се от два космически кораба, известни като Blue и Gold. Очаква се тя да стартира през август 2024 г.

EscaPADE се ръководи от главния изследовател д-р Робърт Лилис и колеги от Калифорнийския университет в Бъркли. Космическият кораб се изгражда от Rocket Lab.

При очаквана цена от 79 милиона долара (включително изстрелването с ракета-носител), мисията ще демонстрира, че изследването на дълбокия космос може да бъде и евтино

EscaPADE  ще проучи уникалната магнитосфера на Марс и механизмът, по който слънчевият вятър е допринесъл за загубата на по-голямата част от атмосферата на планетата.

Японската мисия към марсианските луни

Докато Луната има много посетители - големи и малки, роботизирани и с екипаж, планирани за 2024 г., то луните на Марс - Фобос и Деймос, също скоро ще имат посетител, пише БТА.

Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) има роботизирана мисия, планирана за изстрелване около септември 2024 г. Основната научна цел на мисията е да определи произхода на естествените спътници на Марс.

Космическият апарат ще прекара три години около Марс, като ще извършва научни операции за наблюдение на Фобос и Деймос. Той ще кацне и на повърхността на Фобос и ще събере проба, преди да се върне на Земята.

Първият пилотиран полет на свръхтежката ракета SLS

"Артемида 2" ще бъде първата пилотирана мисия на свръх тежката лунна ракета на НАСА - SLS.

Четирима астронавти трябва да извършат прелитане покрай Луната и да се върнат на Земята, което е първата мисия с екипаж извън ниска земна орбита след "Аполо 17" през 1972 г. Мисията също така се планира да бъде първото изстрелване с екипаж от стартовия комплекс 39B на космическия център Кенеди от STS-116 през 2006 г.

Четиримата астронавти ще бъдат първите, които ще летят с капсулата "Орион".

Екипажът няма да кацне или дори да навлезе в лунна орбита, а по-скоро ще лети около Луната и ще тръгне обратно към Земята - прелюдия към кацане на естествения спътник на нашата планета от други двама астронавти.

За командир на мисията е определен Рийд Уайзман, а към него ще се присъединят: Виктор Гловър, американски авиатор от африкански произход; Кристина Кох, която държи световния рекорд за най-дълъг космически полет, осъществен от жена; и канадецът Джереми Хансън. Всички са ветерани с изключение на представителя на Канада.

Мисията ще продължи 10 дена, а стартът е планиран за края на 2024 г.

Първият полет на индийския космически кораб "Гаганян"

Индия ще се превърне в четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай, която може самостоятелно да изстрелва хора в космоса.

"Гаганян" може да превозва 3-ма души в космоса, като има ресурс да остане самостоятелно с тях в орбита в продължение на една седмица. Свободното пространство в него е 8 m3. За сравнение обемът на "Союз" е 7,2 m3, а на Crew Dragon на SpaceX - 10 m3.

Ракетата LVM3 ще изстреля "Гаганян". Тя е модифицирана версия на GSLV III - най-мощната индийска ракета. Най-способният й вариант може да извежда 6 000 кг на ниска околоземна орбита и 2 500 на геостационарна.

Ракетата работи с комбинация от горива, като страничните бустери са с токсичния асиметричен диметилхидразин, първата степен е твърдогоривна, втората отново е с диметилхидразин, а третата с течен кислород и водород. Един старт струва около 47 милиона долара.

Първият полет на "Гаганян" ще е без хора на борда и ще се реализира през средата на 2024 година.

Първи полет на совалката Dream Chaser до МКС

Американският космически стартъп Sierra Space постигна значителен успех със своята космическа совалка Dream Chaser. Апаратът ще бъде изстрелян на безпилотна мисия към МКС през 2024 година.

Dream Chaser може да превозва екипаж между 3 и 7 души. Досега совалката е била тествана единствено в атмосферата. Очаква се първото й излитане в космоса да бъде през април 2024 година, но да е без хора на борда. През 2025 година совалката ще изведе 35 товара на ООН в орбита. Пилотираните полети ще започнат на по-късен етап след 2026 г.

Совалката ще излети закрепена на върха на ракетата Vulcan Centaur. Крайната й дестинация е Международната космическа станция, към която ще остане прикрепена за близо 3 месеца. След това совалката ще се върне на Земята и ще кацне на летище подобно на самолет.

Мисията "Хера" на ЕКА

"Хера" е мисия на Европейската космическа агенция за завръщане в астероидната система Дидимос-Диморфос. Тя трябва да проучи от близо ефектът от опита за отклоняване на астероидната двойка от орбита, извършен от НАСА с мисията ДАРТ.

Началото на "Хера" ще бъде дадено през октомври 2024 г., като в края на 2026 г. ще се насочи към Дидимос и Диморфос, за да изследва физическите свойства на астероидите.

Първото изстрелване на Ariane 6

Ракетата Ariane 6 на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще полети за пръв път на 15 юни 2024 г. На борда ще има набор от малки сателити, включително два от НАСА, добавиха представители от ЕКА.

Европа подчерта, че се нуждае от независим достъп до космоса при изстрелване, но напоследък тя разчита - както голяма част от индустрията - на SpaceX.

Ariane 6 беше замислен в началото на 2010 г., за да предложи по-евтини ракетни изстрелвания. Но многобройни технически пречки и пандемията от COVID-19 попречиха на планираната мисия за отваряне на вратата на Ariane 6 през 2020 г.

Дори и преди пандемията, успехите на SpaceX с технологията за многократна употреба, направиха новата европейска ракета морално остаряла. До 2030 година ЕКА не планира да има своя ракета за многократна употреба. По това време Starship на SpaceX вече ще е извършил исторически мисии до Луната.

Първият старт на New Glenn 

Ракетата New Glenn вече изостава с години от графика си. Очаква се тя най-накрая да направи своя пръв поет през идната година.

Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и кислород, а вторите две с течен кислород и водород. Първата степен ще е със 7 двигателя BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се използва повторно.

За сравнение Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Новият работен кон на Китай - Pallas-1 

Пекин планира да изстреля бъдещата си ракета за многократна употреба. Pallas-1 е дело на компанията Galactic Energy и ще може да приземява обратно първата си степен.

Планира се Pallas-1 да може да постави 5-тонен полезен товар в ниска околоземна орбита (LEO) или 3-тонен полезен товар в 700-километрова слънчево-синхронна орбита (SSO).

Първото изстрелване на ракетата е планирано да се състои през третото тримесечие на 2024 г. Първото кацане трябва да се реализира година по-късно.

Ако технологиите в Pallas-1 се докажат, то Китай ще еволюира проекта в Pallas-2, която ще може да доставя 14 тона на ниска околоземна орбита.

Американската нова ракета Vulcan Centaur

United Launch Alliance е аерокосмически гигант, образувана от съюза между Lockheed Martin Space и Boeing Defense, Space & Security. Vulcan Centaur е най-новата им тежкотоварна двустепенна ракета, която е на чертожната дъска още от 2014 г. Задачите й първоначално са изцяло военни - тя трябва да изстрелва спътници и товари на Пентагона.

Ускоряването в развитието на Vulcan Centaur се превърна в изключително добра новина за Blue Origin. Компанията на Джеф Безос е натоварена със създаването на двигателите на новата ракета.

През 2018 година е сключен договор за доставката на агрегата BE-4, който се задвижва от течен метан и течен кислород. С него се задвижва първата степен на ракетата.

Към Vulcan Centaur е предвидено да се закачат до 6 ускорителя на твърдо гориво.

Vulcan Centaur е висока 61.6 метра и може да доставя товари от 27 200 килограма на ниска околоземна орбита. На геостационарна орбита ракетата може да изпрати сателит с максимално тегло от 7 тона.

Двигателят BE-4 вече е тестван и е в серийно производство. Успехът му се счита за най-същественото постижение на Blue Origin. Добрите новини за Безос обаче свършват до тук.

Втората степен се задвижва от двигател на Aerojet, който ползва за гориво течен водород и течен кислород.

Очакван успех за най-голямата ракета в света Starship на SpaceX

Досега SpaceX осъществи две неуспешни орбитални изстрелвания на новата си ракета Starship. Темповете за производство обаче са толкова бързи, че през 2024 година ще видим две или най-вероятно три старта на Starship. Очаква се един от тях да бъде напълно успешен.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Докато първата степен Super Heavy има цели 33 ракетни двигателя, то втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Само първата степен е висока 71 метра и има диаметър от 9 метра. Това е повече от мнозинството създавани някога ракети.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Космическите мисии, които ни очакват през 2024 година 2

Космическите мисии, които ни очакват през 2024 година

Очаква ни една историческа година

| Редактор : Стоян Гогов 13 2566 Снимка: iStock by Getty Images

Предстоящата 2024 година ще е една от най-важните в историята на космическите изследвания. Състезанието до Луната вече е в разгара си, а ново поколение ракети обещават да направят космоса по-достъпен.

Кои са космическите мисии, които ни очакват през 2024 година?

Мисията на Япония към Луната

Преди няколко месеца Япония изстреля своята лунна сонда към естествения земен спътник. Успешното кацане на най-близката съседна планета на Земята ще направи Япония едва петата страна, която някога е имала подобно постижение.

SLIM ще пробва да кацне вътре в кратера Шиоли, широк 300 м, който се намира на 13 градуса южна ширина от близката страна на луната.

Очаква се кацането да бъде извършено на 19 януари 2024 г. Ако Япония успее, това ще бъде най-прецизното кацане на Луната в историята.

Китай ще върне първата проба от обратната страна на Луната

Досега единствено Китай е кацал на обратната страна на Луната, а човечеството не разполага с проба от нея. Това ще се промени през 2024 година, ако Пекин реализира успешно плановете си.

Китай ще стартира своята мисия за връщане на лунни проби "Чанъе-6" през май 2024 г.

Приблизително 8200-килограмовият космически кораб от четири части ще бъде изстрелян с ракета Long March 5. Той ще се впусне в почти двумесечна одисея, за да достави на Земята ценни от научна гледна точка лунни проби.

Спускаем апарат ще се приземи в южната част на кратера Аполо в басейна на Южния полюс - Ейткен (SPA). Това е гигантски, древен басейн, който може да осигури достъп до материал, изхвърлен от дълбините на Луната.

Спускаемият модул ще се опита да събере 2000 грама материал, както изгребван от повърхността, така и събран от дълбоки пластове. Материалът ще се натовари на модул за изстрелване. Той ще се отправи за среща с маневриращ модул, останал в орбита около Луната.

След това двата апарата ще се скачат и ще потеглят обратно към Земята. Мисията напомня изключително много "Аполо". По този начин Пекин ще осъществи и тренировка за бъдещо пращане на хора на естествения земен спътник.

Ако успее, мисията ще позволи на учените потенциално да анализират материал, изкопан от лунната мантия. Това може да предложи прозрения както за състава на тази иначе недостъпна част от Луната, така и дори за еволюцията на Луната.

Други участници в състезанието към земния спътник - Peregrine, Nova-C, VIPER и Blue Ghost

През 2024 година ще стартират още 4 важни лунни мисии.

Peregrine Lunar Lander е малък спускаем апарат, построен от Astrobotic Technology. Планирано е той да бъде изстрелян на 8 януари 2024 г. Peregrine ще носи максимална маса на полезен товар от 90 килограма.

Nova-C е друг малък спускаем апарат, проектиран от частната компания Intuitive Machines за доставяне на малки търговски полезни товари на повърхността на Луната. Nova-C ще носи максимална маса на полезен товар от 100 килограма и ще полети след 2 месеца.

Blue Ghost е лунен спускаем апарат, проектиран от компанията Firefly. Той отново е част от програмата за комерсиално доставяне на товари до Луната, като тяхното максимално количество ще е до 150 килограма.

Тези три апарата са част от плановете на НАСА да направи Луната достъпна за комерсиални интереси.

VIPER е новият роботизиран лунен роуър на НАСА. Той ще бъде изстрелян през ноември 2024 година. Апаратът ще бъде натоварен със задачата да търси лунни ресурси в постоянно засенчени зони в района на южния полюс на Луната, особено чрез картографиране на разпространението и концентрацията на воден лед.

VIPER има размери, подобни на количка за голф (около 1,4 × 1,4 × 2 м). Мисията е от голямо значение за намирането на находища от воден лед и бъдещата колонизация на Луната.

Мисията Europa Clipper на НАСА към Европа

Космическата сонда Europa Clipper ще бъде изстреляна през октомври 2024 г. с ракета носител Falcon Heavy от космическия център Кенеди във Флорида.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на луната на Юпитер - Европа, за да определи дали на този леден свят може да има благоприятни условия за живот.

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и да направи карти със състава на повърхността и на атмосферата. Апаратът ще носи и радар, за да може да измери дебелината на ледения пласт, да премине през него и да научи повече за глобалния океан от течна вода под него.

Мисията EscaPADE 

Това е планирана мисия на НАСА към Марс, състояща се от два космически кораба, известни като Blue и Gold. Очаква се тя да стартира през август 2024 г.

EscaPADE се ръководи от главния изследовател д-р Робърт Лилис и колеги от Калифорнийския университет в Бъркли. Космическият кораб се изгражда от Rocket Lab.

При очаквана цена от 79 милиона долара (включително изстрелването с ракета-носител), мисията ще демонстрира, че изследването на дълбокия космос може да бъде и евтино

EscaPADE  ще проучи уникалната магнитосфера на Марс и механизмът, по който слънчевият вятър е допринесъл за загубата на по-голямата част от атмосферата на планетата.

Японската мисия към марсианските луни

Докато Луната има много посетители - големи и малки, роботизирани и с екипаж, планирани за 2024 г., то луните на Марс - Фобос и Деймос, също скоро ще имат посетител, пише БТА.

Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) има роботизирана мисия, планирана за изстрелване около септември 2024 г. Основната научна цел на мисията е да определи произхода на естествените спътници на Марс.

Космическият апарат ще прекара три години около Марс, като ще извършва научни операции за наблюдение на Фобос и Деймос. Той ще кацне и на повърхността на Фобос и ще събере проба, преди да се върне на Земята.

Първият пилотиран полет на свръхтежката ракета SLS

"Артемида 2" ще бъде първата пилотирана мисия на свръх тежката лунна ракета на НАСА - SLS.

Четирима астронавти трябва да извършат прелитане покрай Луната и да се върнат на Земята, което е първата мисия с екипаж извън ниска земна орбита след "Аполо 17" през 1972 г. Мисията също така се планира да бъде първото изстрелване с екипаж от стартовия комплекс 39B на космическия център Кенеди от STS-116 през 2006 г.

Четиримата астронавти ще бъдат първите, които ще летят с капсулата "Орион".

Екипажът няма да кацне или дори да навлезе в лунна орбита, а по-скоро ще лети около Луната и ще тръгне обратно към Земята - прелюдия към кацане на естествения спътник на нашата планета от други двама астронавти.

За командир на мисията е определен Рийд Уайзман, а към него ще се присъединят: Виктор Гловър, американски авиатор от африкански произход; Кристина Кох, която държи световния рекорд за най-дълъг космически полет, осъществен от жена; и канадецът Джереми Хансън. Всички са ветерани с изключение на представителя на Канада.

Мисията ще продължи 10 дена, а стартът е планиран за края на 2024 г.

Първият полет на индийския космически кораб "Гаганян"

Индия ще се превърне в четвъртата държава след САЩ, Русия и Китай, която може самостоятелно да изстрелва хора в космоса.

"Гаганян" може да превозва 3-ма души в космоса, като има ресурс да остане самостоятелно с тях в орбита в продължение на една седмица. Свободното пространство в него е 8 m3. За сравнение обемът на "Союз" е 7,2 m3, а на Crew Dragon на SpaceX - 10 m3.

Ракетата LVM3 ще изстреля "Гаганян". Тя е модифицирана версия на GSLV III - най-мощната индийска ракета. Най-способният й вариант може да извежда 6 000 кг на ниска околоземна орбита и 2 500 на геостационарна.

Ракетата работи с комбинация от горива, като страничните бустери са с токсичния асиметричен диметилхидразин, първата степен е твърдогоривна, втората отново е с диметилхидразин, а третата с течен кислород и водород. Един старт струва около 47 милиона долара.

Първият полет на "Гаганян" ще е без хора на борда и ще се реализира през средата на 2024 година.

Първи полет на совалката Dream Chaser до МКС

Американският космически стартъп Sierra Space постигна значителен успех със своята космическа совалка Dream Chaser. Апаратът ще бъде изстрелян на безпилотна мисия към МКС през 2024 година.

Dream Chaser може да превозва екипаж между 3 и 7 души. Досега совалката е била тествана единствено в атмосферата. Очаква се първото й излитане в космоса да бъде през април 2024 година, но да е без хора на борда. През 2025 година совалката ще изведе 35 товара на ООН в орбита. Пилотираните полети ще започнат на по-късен етап след 2026 г.

Совалката ще излети закрепена на върха на ракетата Vulcan Centaur. Крайната й дестинация е Международната космическа станция, към която ще остане прикрепена за близо 3 месеца. След това совалката ще се върне на Земята и ще кацне на летище подобно на самолет.

Мисията "Хера" на ЕКА

"Хера" е мисия на Европейската космическа агенция за завръщане в астероидната система Дидимос-Диморфос. Тя трябва да проучи от близо ефектът от опита за отклоняване на астероидната двойка от орбита, извършен от НАСА с мисията ДАРТ.

Началото на "Хера" ще бъде дадено през октомври 2024 г., като в края на 2026 г. ще се насочи към Дидимос и Диморфос, за да изследва физическите свойства на астероидите.

Първото изстрелване на Ariane 6

Ракетата Ariane 6 на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще полети за пръв път на 15 юни 2024 г. На борда ще има набор от малки сателити, включително два от НАСА, добавиха представители от ЕКА.

Европа подчерта, че се нуждае от независим достъп до космоса при изстрелване, но напоследък тя разчита - както голяма част от индустрията - на SpaceX.

Ariane 6 беше замислен в началото на 2010 г., за да предложи по-евтини ракетни изстрелвания. Но многобройни технически пречки и пандемията от COVID-19 попречиха на планираната мисия за отваряне на вратата на Ariane 6 през 2020 г.

Дори и преди пандемията, успехите на SpaceX с технологията за многократна употреба, направиха новата европейска ракета морално остаряла. До 2030 година ЕКА не планира да има своя ракета за многократна употреба. По това време Starship на SpaceX вече ще е извършил исторически мисии до Луната.

Първият старт на New Glenn 

Ракетата New Glenn вече изостава с години от графика си. Очаква се тя най-накрая да направи своя пръв поет през идната година.

Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и кислород, а вторите две с течен кислород и водород. Първата степен ще е със 7 двигателя BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се използва повторно.

За сравнение Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Новият работен кон на Китай - Pallas-1 

Пекин планира да изстреля бъдещата си ракета за многократна употреба. Pallas-1 е дело на компанията Galactic Energy и ще може да приземява обратно първата си степен.

Планира се Pallas-1 да може да постави 5-тонен полезен товар в ниска околоземна орбита (LEO) или 3-тонен полезен товар в 700-километрова слънчево-синхронна орбита (SSO).

Първото изстрелване на ракетата е планирано да се състои през третото тримесечие на 2024 г. Първото кацане трябва да се реализира година по-късно.

Ако технологиите в Pallas-1 се докажат, то Китай ще еволюира проекта в Pallas-2, която ще може да доставя 14 тона на ниска околоземна орбита.

Американската нова ракета Vulcan Centaur

United Launch Alliance е аерокосмически гигант, образувана от съюза между Lockheed Martin Space и Boeing Defense, Space & Security. Vulcan Centaur е най-новата им тежкотоварна двустепенна ракета, която е на чертожната дъска още от 2014 г. Задачите й първоначално са изцяло военни - тя трябва да изстрелва спътници и товари на Пентагона.

Ускоряването в развитието на Vulcan Centaur се превърна в изключително добра новина за Blue Origin. Компанията на Джеф Безос е натоварена със създаването на двигателите на новата ракета.

През 2018 година е сключен договор за доставката на агрегата BE-4, който се задвижва от течен метан и течен кислород. С него се задвижва първата степен на ракетата.

Към Vulcan Centaur е предвидено да се закачат до 6 ускорителя на твърдо гориво.

Vulcan Centaur е висока 61.6 метра и може да доставя товари от 27 200 килограма на ниска околоземна орбита. На геостационарна орбита ракетата може да изпрати сателит с максимално тегло от 7 тона.

Двигателят BE-4 вече е тестван и е в серийно производство. Успехът му се счита за най-същественото постижение на Blue Origin. Добрите новини за Безос обаче свършват до тук.

Втората степен се задвижва от двигател на Aerojet, който ползва за гориво течен водород и течен кислород.

Очакван успех за най-голямата ракета в света Starship на SpaceX

Досега SpaceX осъществи две неуспешни орбитални изстрелвания на новата си ракета Starship. Темповете за производство обаче са толкова бързи, че през 2024 година ще видим две или най-вероятно три старта на Starship. Очаква се един от тях да бъде напълно успешен.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Докато първата степен Super Heavy има цели 33 ракетни двигателя, то втората разполага с 6. Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Само първата степен е висока 71 метра и има диаметър от 9 метра. Това е повече от мнозинството създавани някога ракети.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир".

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.