Астероид с дължина от 3 до 6 метра е преминал на 2950 километра от Земята в неделя. По данни на НАСА това е небесното тяло от този вид, което е прелетяло най-близо до нашата планета, откакто се водят наблюдения, предава Франс прес.

Ако се беше получил сблъсък, астероидът, кръстен 2020 GQ, нямаше да нанесе поражения. Но разпадането му в земната атмосфера щеше да породи огнено кълбо, метеор, обясниха в комюнике от Лабораторията за ракетни двигатели на НАСА.

Небесното тяло е прелетяло над южната част на Индийския океан в неделя в 7:08 часа българско време със скорост 12,3 метра в секунда. Астероидът е преминал на разстояние значително по-малко от геостационарната орбита от 36 000 километра, по която се движат повечето телекомуникационни спътници.

2020 GQ е бил забелязан 6 часа след като преминаването му с помощта на телескоп от обсерваторията в Паломар на Калифорнийския технически университет. Астероидът е бил наблюдаван под формата на дълга светеща диря в небето. НАСА изтъква, че небесни тела с подобни размери прелитат близо до Земята няколко пъти годишно.