През това лято наблюдаваме няколко много интересни мисии към Марс, които стартират в кратък прозорец от време, тъй като разположението на Земята и Марс сега е най-благоприятно за това. Сред тях обаче се откроява тази на американската космическа агенция НАСА.

Причината е, че освен роувъра Perseverance, тя ще изпрати на Червената планета още един апарат. И според мнозина именно той може да направи революция в изследването на други планети.

Вижте как изглежда марсианският хеликоптер на НАСА >> >> >>

Става въпрос за малък хеликоптер, чиято цел е да изследва много по-голям периметър от територията в близост до роувъра. Но и преди всичко да докаже, че подобни апарати ще могат да летят ефикасно на друга планета. Той се нарича Ingenuity и ще бъде свързан с Perseverance чрез безжична връзка.

Ако той успее да полети, неговите създатели смятат, че човечеството ще разполага с нов и много по-ефективен метод за изследване на чужди светове. Това ще ускори значително достигането до различни точки на тяхната повърхност, ще позволи покриването на много по-голяма територия и ще даде на наземните роувъри ценна информация за релефа и препятствията, което ще повиши и тяхната ефективност.