Космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин трябваше да излязат извън МКС, за да осъществят ремонтни и научни дейности в открития космос. На 17 ноември те прекараха повече от 6 часа извън станцията. Днешното излизане обаче бе отложено заради механичен проблем, съобщава НАСА.

Проблем с помпата на водната охладителна система на скафандъра "Орлан" на Прокопиев му поречи да излезе в отрития космос. Той трябваше да премести радиатор от модула "Рассвет" към научния модул "Наука" на Международната космическа станция.

Вижте как изглежда скафандърът "Орлан" >> >> >>

Предстои Роскосмос да обяви кога ще извърши излизането. Този август повреда в енергийната система на скафандъра "Орлан" наложи космонавтите спешно да се приберат от излизане в открития космос.

Тогава московският контрол на мисията нареди на командира на Експедиция 67 Олег Артемиев да се върне във въздушния шлюз, след като той докладва за колебание на напрежението в захранването на батерията за неговия скафандър Орлан.

"Зарежете всичко и започнете да се връщате веднага!", обяви наземния командир Владимир Соловьов.

Скафандърът "Орлан" е конструиран в края на 60-те за целите на Съветската лунна програма. Той е бил обновяван шест пъти, като последната му версия е от 2016 година. Основната промяна е свързана със системата за охлаждане.

Когато МКС е на сянка, температурата навън пада до -150°С, а ако е на пряка слънчева светлина, температурата се повишава до над 150°С. В МКС се поддържа стабилна температура от 23°С.

Последната версия на скафандъра "Орлан" има възможност да поддържа живота на космонавтите в продължение на 7 часа извън станцията. Китай също е закупил бройки от "Орлан" за своята космическа програма. Скафандрите EMU, използвани от НАСА при излизания извън МКС, са конструирани преди близо 40 години.