Румънка беше избрана от НАСА да участва в проект за симулиране на живот на Марс. Заедно с още трима души, Ирина Анка Шелариу ще прекара една година в изолация в експериментална капсула, която възпроизвежда човешкото съществуване на Червената планета, информират румънските медии, цитирани от БТА.

Предизвикателството ще започне през юни в космическия център Джонсън на агенцията в Хюстън. На площ от 1700 кв. м. екипът ще симулира предизвикателствата на мисия до Марс, включително ограничения на ресурсите, повреди на оборудването, забавяне на комуникацията и други стресови фактори от околната среда. Мисията е първата от три планирани едногодишни симулации.

Ирина Анка Шелариу започва обучението си в Трансилванския университет в Брашов. Специалист е по микробиология и има докторска степен по биомедицина от Университета в Ню Джърси. Нейният опит включва откриването и производството на вирусни ваксини и управлението на изследователски проекти за инфекциозни болести.

В реч, изнесена през 2018 г. в изданието TEDX Talks, говори за своята страст.

"Когато бях на четири години, дядо ми ми каза, че Вселената е безкрайна. Трябваше да се отдръпна и да си я представя. И започнах да трупам знания в хуманитарните науки, в науките, в различни области и забелязах, че всъщност всички те говорят един и същ език, с който се опитаха да нарисуват тази многоизмерна мистерия на живота. Светът ме пита защо искам да отида на Марс, когато има толкова много неща, които трябва да бъдат решени тук, на Земята. И моят отговор е: точно затова трябва да отида. Защото страничните ефекти на технологиите в крайна сметка ще решат проблемите, които имаме тук днес", казва Шелариу.