Инженерите на НАСА съобщиха, че най-накрая са изолирали причината за компютърната грешка, която принуди космическия телескоп "Хъбъл" да спре работа за известно време. Новината идва след повече от месец, прекаран в отстраняване на различни неизправности.

Вижте най-красивите снимки, направени от "Хъбъл" >> >> >>

Припомняме, че блокиране на компютъра на остаряващия телескоп принуди учените да прекратят всички задачи още на 13 юни. През следващите няколко седмици те неуморно се опитваха да изолират проблема. Сега екипът е идентифицирал възможна причина за появилата се неизправност и вече започва да работи по справянето с нея.

Проблемът, според Американската космическа агенция, е в Блока за управление на мощността на телескопа (PCU). Неговата задача е да гарантира, че всеки хардуер постоянно получава захранване с електричество. Нивата на напрежение са спаднали под пет волта, в резултат на което верига за вторична защита е казала на компютъра да спре всички операции.

За щастие, екипът може да премине към резервно копие на компютъра, който също съдържа резервен PCU. Подобен проблем в командното звено на "Хъбъл" беше решен от специална мисия през 2009 година. По това време астронавтите успяха да заменят повредения хардуер лично, вместо да разчитат на преминаване към резервни системи.