Инцидент на космическата площадка във Френска Гвиана, случил се миналата седмица, отложи за пореден път изстрелването на най-скъпия и мащабен космически телескоп - "Джеймс Уеб". НАСА и ЕСА обявиха новата дата за старта на обсерваторията - 22 декември.

Вижте как изглежда телескопът "Джеймс Уеб" >> >> >>

Оказва се, че отлагането е само с няколко дни, спрямо последната обявена дата. Времето ще бъде използвано за проучване дали телескопът има нарушения, причинени от вибрациите по време на инцидента на ракетната площадка, свързан с падане на тежка скоба.

Първоначално телескопът трябваше да бъде изстрелян още през далечната 2007 г. После "Джеймс Уеб" претърпя драстичен редизайн и получи нов стартов прозорец между 2015 и 2018 г., припомня NewAtlas.

В последствие срокът се отложи до юни 2019 г., след това за май 2020 г., после настана ерата "Ковид" и стартът бе отложен за март 2021 г., а накрая - за октомври 2021 г. Предпоследното отлагане премести датата за 18 декември, а новата вече е на 22-ри.

Космическият телескоп ще се намира на 1.6 милиона километра от Земята и изпращането на астронавти за неговия ремонт ще е невъзможно. Това е причината НАСА и ЕСА да са много внимателни със скъпоструващия апарат.

Kocмичecĸият тeлecĸoп "Джеймс Уеб" е нa cтoйнocт 9,8 милиapдa дoлapa и ще е най-съвършенната и модерна обсерватория в орбита. Оглeдaлoто му е c диaмeтъp 6,5 мeтpa или пoчти тpи пъти пoвече oт това на ĸocмичecĸия тeлecĸoп "Хъбъл".

Acтpoнoмитe щe изпoлзвaт "Джеймс Уеб" зa paзлични зaдaчи - oт "cĸaниpaнe" нa aтмocфepaтa нa близĸитe екзоплaнeти зa пpизнaци нa живoт дo изyчaвaнe нa пъpвитe звeзди и гaлaĸтиĸи, пoявили ce във Bceлeнaтa.

Със сигурност телескопът ще направи вълнуващи и красиви снимки, както и ще произведе множество новини за космоса - включително за възможността на живот на други планети.