Ново изследване на учени от НАСА и японския университет в Осака предполага, че планетите-бегълци далеч надхвърлят планетите, които обикалят около звезди.

Става дума за обекти свободно движещи се из дълбокия космос, без да орбитират около звезда.

Резултатите предполагат, че космическият телескоп "Нанси Грейс" на НАСА, който трябва да бъде изстрелян през май 2027 г., може да открие поне 400 планети-бегълци с маса на Земята. Всъщност това ново проучване вече идентифицира един такъв кандидат.

"Изчисляваме, че нашата галактика е дом на 20 пъти повече самотни планети, отколкото звезди. Това са буквално трилиони светове, блуждаещи сами в космоса", каза Дейвид Бенет, старши научен сътрудник в Центъра за космически полети Годард на НАСА. "Това е първото измерване на броя на планетите-бегълци в галактиката, което е чувствително към планети с по-малка маса от Земята."

Констатациите на екипа произтичат от деветгодишно проучване, наречено MOA (Microlensing Observations in Astrophysics), проведено в обсерваторията на университета Mount John в Нова Зеландия.

То използва гравитацията на по-близки обекти като лещи, за наблюдението на други светове.

"Микролещите са единственият начин, по който можем да открием обекти като свободно плаващи планети с ниска маса и дори първични черни дупки", каза Такахиро Суми, професор в университета в Осака и водещ автор на статията. "Много е вълнуващо да използваме гравитацията, за да открием обекти, които никога не бихме могли да се надяваме да видим директно."