Използвайки набор от инструменти, НАСА засне потънал във вечен мрак кратер на Южния полюс на Луната.

Кратерът Шакълтън, се намира в планинска в близост до полюса на естествения ни спътник. Поради наклона на Луната само най-високите му хребети и върхове са осветени от слънчева светлина.

Останалата част от региона съществува предимно в сянка, създавайки "студени капани", където водата или ледът потенциално могат да се скрият от Слънцето... и от любопитните очи на астрономите.

Това е неизследван свят, за който експертите отчаяно искат да научат повече, особено след като изглежда като подходящо място за съществуване на вода под формата на лед.

Тъмната среда на кратера Шакълтън е домакин на изключително ниски температури, които не надвишават −173 °C.

Астрономите в Китай планират да изпратят мини летяща сонда до кратера през 2026 г. Тя ще търси доказателства за лунен воден лед.

Междувременно НАСА разчита на "нощно виждане", за да надникне във вечния мрак. Специално проектираното устройство е известно като ShadowCam и беше изстреляно в орбита на корейски лунен спътник през август 2022 г.

ShadowCam е над 200 пъти по-чувствителен към светлина в сенчести региони от другите лунни камери. Той изобразява тъмната повърхност, като разчита на "земния блясък", който е отражение на светлината от нашата планета, която осветява Луната. Камерата използва и отражението на слънчевата светлина от планини и хребети на самата Луна.

За съжаление дизайнът води до пренасищане при изобразяване на ярки области. Екипът на ShadowCam вече е отчел тази загуба на детайли, като е създал мозайка на изображението.