Най-ниската точка на континентална земя беше открита в Източна Антарктида под ледника Денман, съобщи Би Би Си.

Пълният с лед каньон достига на дълбочина 3500 метра под морското ниво. Само в океана има по-дълбоки падини. За сравнение най-ниската точка на открита суша на брега на Мъртво море е едва 413 м под морското ниво.

Вижте снимки от Антарктида >> >> >>

Откритието е илюстрирано на новата карта на Белия континент, която разкрива формата на твърдата земя под ледената покривка с безпрецедентни подробности. Данните в нея ще помогнат да бъде разбрано как полярният юг може да се промени.

Картата показва например непознати досега хребети, които пречат на отстъпването на топящите се ледници в затоплящия се свят. Има и редица гладки наклонени терени, които ги улесняват.

"Това несъмнено е най-точният портрет на това, което лежи под антарктическата ледена покривка" - каза д-р Матийо Морлингем от университета на Калифорния в Ървайн, който е работил по проекта шест години.

Картата попълва празнотите в правените досега изследвания на континента от въздуха с радари. Д-р Морлингем е използвал физически показатели, като запазването на масата, за да попълни пропуските.

Проектът "BedMachine Antarctica" беше представен на среща на Американския геофизически съюз, като едновременно с това статия за резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Джиосайънс". В него са участвали и специалисти от германския институт "Алфред Вегенер".