Най-изтъкнатият астроном на Обединеното кралство смята, че ако някога се сблъскаме с извънземен живот, той може да е форма на AI.

В материал за BBC британският кралски астроном лорд Марин Рийс теоретизира идеята за извънземен изкуствен интелект.

"Ние, човешките същества, може да сме близо до края на Дарвиновата еволюция - вече не е необходимо да станем най-силните, за да оцелеем - но технологичната еволюция на изкуствено интелигентните умове едва сега започва", разказва британският учен.

"Може да минат само още един или два века, преди хората да бъдат изпреварени или надминати от неорганичния интелект. Ако това се случи, то нашият вид ще да бъде само кратка интерлюдия в историята на Земята, преди машините да поемат властта.

Въпреки че често си представяме извънземните като хуманоиди или поне от плът и кръв, има доста голям шанс те да са по-изкуствени. Това може да обясни защо космосът изглежда толкова празен от живот като нас", продължава кралският астроном.

Още през юни лорд Марин Рийс публикува подобна публикация в Scientific American. В нея той твърди, че AI е отговорът на известния парадокс на Ферми. Това и означавало, че човечеството търси живот по напълно погрешен начин, а извънземният изкуственият интелект може и да не иска да бъде открит.