Екип от учени успя да идентифицира архив от десетки уникални вируси на 15 000 години от ледената шапка Гулия на Тибетското плато и да получи представа за техните функции.

"Стопяването не само ще доведе до загубата на тези древни, архивирани микроби и вируси, но и ще ги освободи в околната среда в бъдеще", обясниха изследователите.

Пробите са взети на височина от 6700 метра от топящ се ледник в Китай. 28 от 33-те вируса, които са идентифицирани, не са виждани никога преди.

"Тези замразени вируси вероятно произхождат от почвата или растенията и улесняват набавянето на хранителни вещества за техните гостоприемници", заключава екипът.

"Знаем много малко за вирусите и микробите в тези екстремни среди и какво всъщност има там", обясни ученият Лони Томпсън.

Екипът е единодушен, че не вирусите, а освобождаващият се метан е най-опасен за човечеството от топящите се ледници. Газът може значително да ускори климатичните промени. Въпреки това учените не знаят какви точно вируси се пазят из земните ледници и дали някой от тях няма да е наистина опасен за човечеството.

Това проучване е публикувано в Microbiome.