Останки на 10 000 годишен вълнест мамут бяха изкарани от сибирско езеро.

Редките находки включват кожа, кости, сухожилия и екскременти от индивид, за който се предполага, че е възрастен мъжки.

Вижте снимки >> >> >>

Руски експерти прекарали пет дни в тинята на езерото Печенелава-То в отдалечения полуостров Ямал, за да изкарат останките от мамута от дъното. Около 90% от тялото на животното е възстановено.

Подобни открития са все по редовни в Сибир, поради бързо затоплящия се климат и ускореното топене на ледове и снегове в райони на вечна замръзналост.

Андрей Гусев от Центъра за арктически изследвания споделя, че животното е уникално добре запазено, като долната част на гръбначния стълб все още е свързана чрез сухожилия и кожа.

"Предполагахме, че костите са запазени в анатомичен ред. Но първият и вторият ден от нашата експедиция показаха, че това е вярно само за задната част на скелета", каза той.

"Останалите кости бяха в толкова хаотичен ред, че беше невъзможно да се предположи къде се намират", допълва ученият.

"Имаме добре запазен преден и един заден крак със сухожилия, меки тъкани и парчета кожа. Също така имаме сакрум със съседни прешлени, включително опашката, запазена със сухожилия и голямо парче кожа", разкрива Гусев.

Особен интерес представлява екскрементите на животното, защото съдържат подробности за диетата на мамутата, прашец и други улики за околната среда, която е обитавал екземплярът преди 10 000 години.

Причината за смъртта на мамута все още не е ясна, тъй като по костите не са открити признаци на наранявания.

Изследователите са откривали вкаменелости на мамути от преди 30 000 години в Русия.

Напомняме, че през декември учените разпространиха изображения на праисторическо кученце, за което се смяташе, че е на възраст 18 000 години. Кучето бе намерено в района на вечните ледове на Далечния изток на Русия през 2018 г.