Астрономите откриха бяло джудже с "две лица". Звездата е с различен външен вид на всяко полукълбо.

Според проучването, публикувано наскоро в списанието Nature, едната страна на звездата е направена от водород, а другата от хелий. В резултат на това всяка свети с различна на цвят светлина. Уместно, звездата е наречена Янус - на римския бог на преходите и вратите, който имал две лица.

"Повърхността на бялото джудже напълно се променя от едната страна на другата", каза водещият автор Илария Каяцо, астрофизик от Калифорнийския технологичен институт, в изявление.

Белите джуджета са по същество трупове на изгорели звезди, които първоначално са били около размера на нашето Слънце. Преди да намалят размера си, тези звезди се разширяват в раздути червени гиганти в продължение на милиарди години, като в крайна сметка се отлепят от външния си вид и оставят след себе си плътно, нажежено до бяло ядро.

Това бяло джудже беше забелязано за първи път с помощта на Zwicky Transient Facility, инструмент за сканиране на нощното небе в обсерваторията Паломар на Калтех.

"Не всички, но някои бели джуджета преминават от доминиране на водород към хелий на повърхността си", каза Каяцо. "Възможно е да сме хванали едно такова бяло джудже в крачка."

Обикновено гравитацията на здравословно горещо бяло джудже ще привлече по-тежкия хелий в ядрото му, докато по-лекият водород ще се отнесе към повърхността, образувайки различни слоеве. Но когато една звезда изстине, тази йерархия се разпада, тъй като елементите се смесват, променяйки външния вид и състава на звездата.

Асиметричните магнитни полета обаче са разделили звездата на две.

"Магнитните полета могат да предотвратят смесването на материали", обясни Каяцо. "Така че, ако магнитното поле е по-силно от едната страна, тогава тази страна ще има по-малко смесване и следователно повече водород."