Австралийски изследователи откриват, че някои от най-болезнените ужилвания от мравки се причиняват от специално насочени към нервите токсини. Но за разлика от тези, открити в отровата на змия и скорпион, токсините от мравки влияят на тялото по невиждан досега начин.

Въпреки че по-голямата част от видовете мравки произвеждат отрова, малко изследвания са направени върху нея. Това се дължи най-вече на размера на насекомите, което прави събирането и анализирането на отровата им трудно.

Изследователи от университета в Куинсланд са изследвали австралийската зелена мравка и южноамериканската мравка куршум, като и двете имат ужилвания, които причиняват силна, дълготрайна болка.

Мравките-куршуми обитават влажни равнинни тропически гори в Централна и Южна Америка. Те са получили името си от болката, която хората изпитват, когато са ужилени. Тя е сравнява с болката от прострелване, а мускулите получават спазми.

Американски ентомолог д-р Джъстин Шмид, създал индекс на болка при жилещи насекоми, определя ужилването от мравка като най-болезненото ужилване от насекоми в света.

"Ужилването от този тип мравки може да бъде болезнено до 12 часа. Болката прониква и в костите", каза Сам Робинсън, водещ автор на изследването. "В Австралия нямаме мравки куршуми, но нашата зелена мравка - или зеленоглава мравка - също може да причини дълготрайна болка и много австралийци са преживели това."

Усещането за болка се дължи на действието на натриевите канали в мембраните на нашите нервни клетки.

Казано по-просто, натриевите канали позволяват информацията от рецепторите за болка в периферната нервна система да се пренесе към централната нервна система, която регистрира болката.

В настоящото проучване изследователите искаха да идентифицират агентите, причиняващи болка в невротоксините на зелени и куршуми, като изследват какво се случва на клетъчно и молекулярно ниво. Те тестваха и анализираха отровата върху сензорните неврони на мишки, откривайки, че токсините са насочени специално към натриевите канали на невроните.

Обикновено натриевите канали в тези сензорни неврони се отварят само за кратко в отговор на стимул. Открихме, че токсините на мравките се свързват с натриевите канали и ги карат да се отварят по-лесно и да останат отворени и активни, което означава по-дълготраен сигнал за болка.

Досега учените не са откривали подобен невротоксин.

Изследователите казват, че новото откритие е важно за нашето разбиране за това как действа болката и за разработването на нови начини за нейното лечение.