Първият старт на новата японска тежка ракета-носител H3 ("Ейч 3") е насрочен за февруари следващата година, съобщи Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА).

Ракетата ще бъде изстреляна на 12 февруари от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима. Резервният период за изстрелването й е между 13 и 28 февруари.

Първоначално стартът на новата ракета-носител H3 беше планиран за 2020 г., но трябваше да бъде отложен, след като бяха открити вибрации в основния й двигател. Миналия месец ДЖАКСА и корпорацията "Мицубиши хеви индъстрис" (Mitsubishi Heavy Industries), занимаваща се с разработка на ракети, направиха редица изпитания на двигателя на стартовата площадка. Резултатите бяха признати за успешни. По време на тестовете не бяха открити никакви проблеми.

H3 е най-голямата ракета-носител на Япония, работеща на течно гориво. Дължината й е 63 метра, диаметърът - 5,2 метра, а товароподемността - от 4 до 6,5 тона. Тя трябва да замени ракетата-носител H2A, която се използва от началото на века. Това е една от най-надеждните ракети в света: от 45 изстрелвания 44 са успешни.

От ДЖАКСА се надяват, че H3 ще намали почти наполовина разходите за ракетни пускове, като по този начин ще се повиши конкурентоспособността на Токио на международния пазар за изстрелване на комерсиални сателити.