Разработиха електронен език, който реагира на 4 вкуса
Учените са тествали технологията с шест вина, тя е успяла да ги класифицира с точност над 95 процента, като е дала и препоръки за сходни съществуващи продукти
Южнокорейски учени разработиха технология за изкуствен електронен език, която имитира човешката вкусова система, съобщи сайтът Тек Експлоър, цитиран от БТА.
Очаква се тази система да бъде приложена в различни индустрии, включително хранително-вкусовата, алкохолната, козметичната и фармацевтичната, тъй като ефективно интегрира сензори и технология за дълбоко обучение, за да измерва едновременно солено, кисело, горчиво и сладко.
Електронният език е изкуствен сензор, който може да различава различни вкусове и да оценява количествено отделните характеристики, като имитира вкусовата система. Той дава възможност за обективна оценка на вкуса и следователно може да бъде основен инструмент при разработването на нови продукти и контрола на качеството. Електронният език функционира като рецептори на вкусовите луковици и преобразува химическата информация в електрически сигнали.
Предишните разработки в тази област имат ограничения по отношение на точността и надеждността, тъй като липсва интеграция с технологията за дълбоко обучение, защото се фокусират върху сензорната част на електронния език.
Учените от катедрата по роботика и машинно и електронно инженерство в Техническия университет в Тегу и от катедрата по аерокосмическо инженерство в техническия университет в Теджон са успели да интегрират в електронния език сензори и дълбоко обучение. Сензорите за всеки вкус са четири и позволяват стабилно измерване. Алгоритъмът за дълбоко обучение извършва ефективен вкусов анализ.
Учените са тествали технологията с шест вина. Тя е успяла да ги класифицира с точност над 95 процента, като е дала и препоръки за сходни съществуващи продукти.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Applied Materials & Interfaces.