На 13 май 1946 година Съветският съюз взема решение да създаде първия си мащабен ракетен полигон в пустинята източно от Сталинград (днес Волгоград).

Тестовата площадка се намира в близост до селището Капустин Яр, откъдето и идва името на полигона.

Създаването на полигона и ракетите става изключително с техническа, научна и материална помощ, идваща от победената Германия. Руснаците, както и американците, поставят основите на своята космическа програма на постиженията на немците и техните учени.

Вижте разсекретените снимки >> >> >>

Първият пуск, осъществен на Капустин Яр, е на една от общо 11-те пленени от СССР немски ракети V-2, преименувани на Р-1.

Основното значение на полигона е изпитването на бойните балистичните ракети, включително и тези с мобилно базиране и имащи способност да носят ядрени бойни глави. На Капустин Яр са осъществени и 5 ядрени теста, при които атомни бомби с мощност между 10-40 килотона са били взривени в атмосферата.

Тестовата площадка продължава да се използва и до днес за тестването на най-новите ракети на руската армия.

Що се отнася до космическата програма на СССР, то от тук политат сателитите от серията "Космос" - много по-напреднали от "Спутник".

Капустин Яр е известен и като "руският Розуел" или "руската Зона 51", като приликите наистина са доста - тестовите площадки се намират в пустинята, наблизо до тях има секретни научни бази или градове от затворен тип, а военните провеждат тестове на непознати за широката общественост по това време оръжия.

Именно заради странните атмосферни ефекти, свързани с изстрелването на балистични ракети, много незапознати бъркат видяното с НЛО или тъй наречените "летящи чинии".

Спутник-3

Снимка: Pinterest