Инженери търсят нова дестинация за изработен от Великобритания марсоход, който е трябвало да отиде до Червената планета, предаде Би Би Си, цитирана от БТА.

Сега те са насочили поглед към Луната.

Четириколесният роувър първоначално е разработен, за да помогне за връщането на скали от Марс.

Служители на американската и европейската космически агенции (НАСА и ЕКА) обаче се отказаха от тази идея през лятото, като предпочетоха да изпратят хеликоптери, за да свършат тези дейности.

Това накара британския екип на авиокосмическата компания "Еърбъс" да се опитва да намери алтернативно място за изпращане на апарата.

Прототипът на марсохода е тестван в кариера в Бедфордшир.

Неговите камери, комбинирани с автономен навигационен софтуер, му позволяват да избира път и да избягва препятствията без намесата на човешки оператор.

С усилията за връщане на астронавти на Луната по програмата "Артемис" ("Артемида") на НАСА през това десетилетие, има възможност концепцията на марсохода да бъде променена, за да работи на лунната повърхност.

"Може да се използва навсякъде, където искате да направите нещо автономно", казва ръководителят на тестовете Бен Добке. "Това може да е придвижване за изграждане на местообитания, пренасяне на предмети или ходене на места, които са особено опасни".

Пред марсохода "Еърбъс", наречен "Розалинд Франклин", може да се открие възможност още следващия месец. Тогава европейските министри, отговарящи за научните изследвания се очаква да дадат зелена светлина на проект, чиято цел е доставка на провизии на астронавтите, участващи в лунната мисия "Артемис".

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО