Руската автоматична станция "Луна-25", която в момента се намира в орбита около естествения спътник на Земята, успя да запише момент на удар на микрометеорит, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Роскосмос.

Небесното тяло най-вероятно принадлежи към метеоритния поток Персеиди, с който космическият апарат се размина по време на полета си към Луната.

Записът е направен с научни инструменти на сондата, които вече са включени. Автоматичната станция изпрати и изображение на повърхността на Луната. От него се вижда кратера Зиман на Южния полюс на естествения спътник на Земята. Той не е видим от нашата планета и представлява интерес за изследователите.

Автоматичната станция "Луна-25" беше изстреляна от космодрума "Восточний" в Далечния изток на 11 август на борда на ракета носител "Союз-2.1б". Планирано е да кацне на Южния полюс на Луната на 21 август, в района на кратера Богуславски. Сред основните й задачи е да търси замръзнала вода.

Това е първата руска лунна мисия от почти половин век. За последен път СССР изпрати към естествения спътник на Земята сондата "Луна-24" през 1976 г.