Властите на САЩ и Индия се споразумяха да извършат съвместен полет до Международната космическа станция (МКС) през следващата година. Това съобщи високопоставен представител на американската администрация, говорейки в сряда на специален телефонен брифинг, който беше посветен на държавното посещение на индийския премиер Нарендра Моди в Съединените щати, предават ТАСС и БТА.

"НАСА и Индийската организация за космически изследвания (ISRO) разработват стратегическа рамка за сътрудничество в областта на пилотираните космически полети тази година. Освен това НАСА и ISRO се договориха за съвместна мисия до МКС през 2024 г.", каза служителят и поясни, че Индия ще се присъедини към предложенията на САЩ за нормите на поведение в космоса и за изследването на Луната, наречени Споразумения "Артемида".

Споразуменията са кръстени на американската лунна програма "Артемис" ("Артемида") и са поредица от двустранни договори между Съединените щати и други страни.

Принципите на Договора за открития космос от 1967 г. до голяма степен са взети като основа.

През май 2020 г. НАСА обяви основните принципи, на които се основават Споразуменията "Артемида": разпоредби за добив на ресурси на Луната и идеята за създаване на така наречените "зони за безопасност", които трябва да предотвратят "вредни намеси".