Астрономи от Мичиганския държавен университет са открили изключително високоенергийни гама лъчи, излизащи от Слънцето. Изненадващото в случая е, че те са доста повече от очакваното, пише Futurism.

Новото изследване, публикувано в списанието Physical Review Letters, установи, че тези лъчи не достигат до Земята, но техните "издайнически подписи" са забележими с правилните инструменти.

Ултра-ярките гама лъчи са открити от обсерваторията Черенков на голяма надморска височина. Разположена на над 4000 метра надморска височина в Южно Мексико, тя засякла гама лъчите чрез своята мрежа от 300 гигантски резервоара, всеки от които е пълен с 200 метрични тона вода.

Когато гама лъчите удрят нашата атмосфера, те създават "въздушни дъждове, които са малко като експлозии на частици", които не можем да видим с невъоръжено око.

Оказва се, че Слънцето изстрелва между един и 10 трилиона електронволта гама лъчи. За сравнение, светлината, която нашите очи могат да открият от Слънцето, е приблизително един единствен електрон волт.

Откритието генерира много повече въпроси, отколкото отговори.