Астрономите отново бият тревога за нарастващото светлинно замърсяване, което унищожава нощното небе.

"Ние, астрономите, сме нещо като канарчетата във въглищната мина", каза миналата седмица Джеймс Ловентал, професор по астрономия в Смит Колидж в Масачузетс. "На практика всеки вид, който е изследван, е повлиян отрицателно от светлинното замърсяване".

Астрономите отдавна изразяват загриженост относно нарастващото, но предимно нерегулирано изкуствено градско осветление и сателитни мегасъзвездия като Starlink на SpaceX, които оказват влияние върху ценни наблюдения на обекти в дълбокия космос от наземни обсерватории, които се считат за истинските работни коне на космическата наука.

Изчерпателно обобщение на вредните ефекти от светлинното замърсяване и рисува доста мрачна картина на бъдещето за професионалните и аматьорските астрономи.

В него се казва, че повече от 80% от световното население в момента живее под светло замърсено небе. Темповете на замърсяване растат. Междувременно продажбите на светодиоди (светодиоди) - които излъчват големи количества синя светлина, която се разпръсква широко в земната атмосфера и влошава качеството на наблюденията с телескоп - са се увеличили с 18% през последните пет години и се очаква да скочат с още 15% до 2027 г.

Проучването отразява притесненията на астрономите, че им свършват местата на Земята за създаване на обсерватории, тъй като дори най-отдалечените места са свидетели на намаляване на тъмнината на нощното небе.

И тепърва ще става по-зле. През следващите години се предвижда около 400 000 сателита да изпълнят ниската околоземна орбита. Това би поставило множество научни изследвания пред неочаквани трудности.

Вредите от светлинното замърсяване и прекомерната употреба на LED осветление обаче не са само за учените.

Проучването на зоологическия факултет при Университета в Тел Авив изследва въздействието на продължителното светлинно замърсяване с ниска интензивност върху два вида пустинни гризачи - златистата бодлива мишка, която е активна през деня и спи нощем, и нощната обикновена бодлива мишка, която денем спи.

То открива, че това убива животните.

Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките, променя популацията на насекомите, а от там и на животните, които се хранят с тях. Изкуствените светлини влияят дори на птиците. Резултатът е, че екосистемата лесно може да се извади извън равновесие, ако небето продължи да става все по-светло през нощта дори на отдалечени от градовете места.