След рекордна по продължителност космическа мисия тримата китайски астронавти на борда на основния модул на бъдещата китайска космическа станция се готвят за полет към Земята, предаде ДПА, като цитира съобщения на китайски държавни медии.

От китайската космическа програма не посочват подробности за обратния полет до Земята, но чуждестранни експерти очакват тайконавтите да се приземят в събота сутрин, около 3 часа по Гринуич (5 часа българско време).

Екипажът на "Шънчжоу-13" е в космоса от шест месеца, най-дългосрочна космическа мисия за тайконавти и почти два пъти повече от предишния китайски рекорд от миналата година.

Китайската капсула с тайконавтите Ван Япин и колегите й Чжай Чжиган и И Гуанфу трябва да се приземи в пустинята Гоби, Вътрешна Монголия. Тримата тайконавти се отправиха на космическа мисия на 16 октомври миналата година. Оттогава те изпълниха две космически разходки, проведоха поредици от научни експерименти и подготвиха разширяването на бъдещата орбитална станция.

Ван Япин не само е първата жена тайконавт на борда на основния модул "Тянхъ", но е и първата, излязла в открит космос. В следващата фаза е планирано следващия месец товарен кораб да достави материали и гориво на модула за предвидения за юни полет на "Шънчжоу-14".