Топящите се ледници разкриват стотици хиляди тонове бактерии, съобщи електронното издание на британския "Гардиън", позовавайки се на резултати от изследване, предава БТА.

Микробите, освобождавани в световния океан, може да обогатят екосистемите, но трябва да бъдат внимателно изследвани, за да бъдат идентифицирани потенциални патогени, предупреждават учените.

Бързото топене на ледовете заради климатичната криза показва как ледниците и уникалните микробни екосистеми, които ги обитават, "умират пред очите ни", посочват учените. Те са в надпревара с времето да изследват тези екосистеми, преди да изчезнат.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание "Nature Communications Earth and Environment Journal".

Някои от тези микроби биха могли да са и бъдещ източник на полезни биологични молекули като нови антибиотици например.

Учените са събрали повърхности стопени води от осем ледника в Европа и Северна Америка и от две места в ледената покривка на Гренландия. Във всеки милилитър вода са открити десетки хиляди микроби. По оценки на специалистите освобождаваните от стопените ледове бактерии и водорасли ще добавят средно около 650 000 тона въглерод годишно за следващите 80 години в Северното полукълбо, с изключение на хималайския район Хиндукуш, който не е изследван. Това предполага леко средно увеличение на емисиите въглероден диоксид.

Ако въглеродните емисии бъдат намалени и глобалното затопляне и топене на ледовете се забави, масовото освобождаване на бактерии от тях ще се свие с една трета.

"Наблюдаваме как ледниците умират пред очите ни, което засяга микробите в тях, с последици за нас и локално, и глобално", каза д-р Аруин Едуардс от университета Абъристуит в Уелс, Великобритания.

До неотдавна се знаеше малко за хилядите видове микроби, обитаващи ледената повърхност. През юни на тибетски ледник бяха идентифицирани близо 1000 нови микробни вида.