Учен от Харвард използва облачната платформа на Гугъл, за да клонира суперкомпютър за изследване на сърдечни заболявания - новаторски подход, който и други негови колеги могат да последват, за да решат проблема с недостига на мощни изчислителни ресурси и да ускорят работата си, предават Ройтерс и БТА.

Изследването симулира терапия, която има за цел разбиване на кръвни съсиреци и туморни клетки в човешката кръвоносна система, изискващо огромна изчислителна мощ, която обикновено може да бъде генерирана със суперкомпютър, обяснява професор Петрос Кумуцакос.

"Големият проблем, с който се сблъскахме, беше, че можехме да направим една симулация с помощта на суперкомпютър", казва той. Професорът добавя, че усъвършенстването или оптимизирането на процедурата изисква достъп до суперкомпютъра.

В САЩ има само няколко подобни машини, които са в състояние да извършат милиарди изчисления, за да имитират точно условията в изследването на Кумуцакос, който работи в Харвард.

Малкият брой суперкомпютри, способни да извършат изследването, създава пречки в научния процес, е мнението на Костас Бекас, ръководител на изследователската платформа "Ситадел секюритис".

За да се справят, изследователите и компаниите като "Ситадел", които се нуждаят от огромно количество изчислителни ресурси, на които са способни само суперкомпютрите, започват да се обръщат към обществените облачни платформи.

Изчислителните операции там не са проектирани да се справят с изискванията, които имат изследователите. Те са предназначени за милиони отделни, сравнително малки задачи - например стрийминг на видео, обслужване на уебстраници или достъп до бази данни. Облакът обикновено е създаден за надеждност и устойчивост.

Хората осъзнават потенциала на тези платформи за решаване на проблеми и технически изчисления в областта на науката, за да се намерят по-добри отговори по-бързо, казва Бил Магро от Гугъл клауд.

Модифицирането на облачната инфраструктура, за да се държи като суперкомпютър, изисква промени в софтуера, мрежите и физическия дизайн на хардуера, обяснява специалистът.