Специалисти от Харвардския университет, САЩ, са разработили хидрофобно покритие, способно да не се мокри в продължение на месеци, пише сп. "Нейчър матириълс", цитирано от БТА.

Вдъхновен от естествените хидроизолационни свойства на някои животни, като например водните паяци Argyroneta aquatica, екипът е създал материал със стабилен пластрон. Пластронът представлява тънък слой въздух, уловен от власинки.

Новият метод е позволил на учените да определят всички необходими параметри, сред които грапавост на повърхността и хидрофобност на повърхностните молекули. Въз основа на това те са създали материал от евтина титанова сплав с траен пластрон, който запазва повърхността суха много по-дълго в сравнение с пластроните на живите организми.

Последвалите тестове са показали, че покритието може да остане потопено под вода в продължение на 208 дни и да оцелее при стотици потапяния в блюдо на Петри с кръв.

Учените смятат, че разработката им може да бъде използвана за биомедицински цели - за намаляване на риска от инфекции по време на операция или като биоразградими импланти, например стентове. Материалът освен това може да се използва под вода за предотвратяване на ръждясването на тръбопроводи и сензори.