Учени от университета "Лудвиг-Максимилиан", Германия, разработиха нов материал, който позволява с помощта на електричество бързо да се променя цветът на стъклото, съобщи сайтът Физ.орг, цитиран от БТА.

Изобретението е базирано върху електрохромен материал. Под въздействието на електричество той променя свойствата си на поглъщане, а заедно с това и цвета на цялата стъклена повърхност.

В хода на изследването специалистите са успели да подобрят стъклото-хамелеон. За целта те са използвали ковалентни органични рамки (COF), които са съставени от синтетични органични градивни елементи. В специална комбинация те образуват кристални и нанопорести мрежи, които приемат електрически заряд. Благодарение на тях дори малко количество напрежение вече е достатъчно, за да се промени цветът на стъклената повърхност.

Учените отбелязват, че първоначалната промяна на цвета настъпва за 0,38 секунди, докато възвръщането до оригиналния цвят отнема 0,2 секунди.

Създателите на стъклото-хамелеон смятат, че разработката им може да намери редица приложения - от остъклените фасади на сгради до автомобилната индустрия, както и във всекидневието.