Френски учени реанимираха вирус на 48 000 години, открит в проби от замръзнало руско езеро в Камчатка, пише BusinessInsider.

Екипът е ръководен от микробиолога Жан-Мари Алемпик от Френския национален център за научни изследвания.

Според учените глобалното затопляне безвъзвратно размразява огромни участъци от вечна замръзналост - постоянно замръзнала почва, която покрива една четвърт от Северното полукълбо. Това може да доведе до освобождаване на органични материали, замразени от над един милион години.

Сред тях вероятно има смъртоносни микроби и вируси казват учените, цитирани от New York Post.

Френският екип е съживил част от древните патогени, за да разбере доколко опасни са те.

Най-старият от реанимираните вируси е Pandoravirus yedoma. Той е на възраст от 48 хиляди години.Това е рекордна възраст за замразен вирус, който се връща обратно към живота и има функционални патогенни качества.

Учените откриват, че всички "зомби вируси" носят потенциала да бъдат инфекциозни и следователно представляват "опасност за здравето" на хората. Те вярват, че пандемиите, като тази от Ковид-19, ще станат по-често срещани в бъдеще, тъй като топенето на вечната замръзналост освобождава отдавна спящи вируси.

Съживените вируси не са се срещали естествено в продължение на хиляди години и към тях липсва предварително изграден имунитет.

New York Post съобщава, че наскоро размразеният вирус може да е само върхът на епидемиологичния айсберг, тъй като вероятно има още хиберниращи вируси, които тепърва ще бъдат открити.

"Ако авторите наистина изолират живи вируси от древна вечна замръзналост, е вероятно още по-малките, по-прости вируси на бозайници също да оцелеят замразени за векове", казва вирусологът Ерик Делуарт от Калифорнийския университет в Сан Франциско пред New Scientist.

Изследването все още не е рецензирано, но е достъпно на bioRxiv.