Учени от Националния университет на Сингапур успяха да увеличат почти два пъти продължителността на живота на кръгли червеи Caenorhabditis elegans с помощта на препарати, забавящи стареенето, съобщи Сайънс Алърт.

Специалистите тествали комбинации от различни препарати, за които в предишни проучвания било установено, че могат да забавят стареенето. Сред тях е рапамицин, който потиска активността на регулиращия клетъчния растеж ензим mTOR. По мнението на учените, ефикасността на рапамицин може да се увеличи с помощта на други съединения.

Върху нематоди с кратка продължителност на живота били тествани двойни и тройни комбинации от различни препарати, включително рапамицин, рифампицин, псора-4, метформин и алантоин. Оказало се, че две комбинации от две съединения - рапамицин-рифампицин и рифампицин-псора-4, значително забавят стареенето и удължават живота в сравнение с приемането на един-единствен препарат. Подобен ефект имали две комбинации от три съединения - рифампицин-алантоин-псора-4 и рифампицин-рапамицин-алантоин.

Освен това било констатирано, че комбинациите от препарати оказват синергично въздействие върху сигналните клетъчни пътища, т.е. имат ефект, какъвто липсва при приемането на тези съединения поотделно. Увеличаването на продължителността на живота се осъществява посредством влиянието на инсулиноподобния растежен фактор 1, който е с важна роля за стареенето, и участващите в липидния метаболизъм фактори SREBP.