Професорът от Харвард Ави Льоб отдавна е известен с желанието си отворено да дискутира възможността за съществуването на извънземни. Ученият придоби популярност с изказванията, че междузвездната и странно движеща се комета Оумуамуа може да е извънземна сонда.

Льоб стартира нов проект, с който се надява да събере "изображение с висока разделителна способност" на НЛО през следващите няколко години.

"Наистина искам следващото поколение да бъде свободно да обсъжда феномена и той да стане част от мейнстрийма", каза Льоб пред в. "Гардиън".

Льоб оглавява проекта "Галилео", в който екип от повече от 100 учени ще изгради мрежа от сложни телескопи за сканиране на небето за извънземни. Първият телескоп ще започне да работи от покрива на обсерваторията на Харвардския колеж това лято, оборудван с инфрачервени камери, работещи 24/7, радио сензор, аудио сензор и магнитометър за откриване на невизуални обекти.

"Надявам се, че като получим изображение с висока разделителна способност на нещо необичайно ще можем да повдигнем по-значителен научен дебат", допълва професорът.

Ученият споделя, че много от колегите му не провеждат сериозни изследвания за НЛО и отхвърлят всички теории за извънземен разум, наричайки ги с презрение "конспирация".

Льоб казва, че заснемането на силни доказателства за НЛО, включително изображението с висока разделителна способност, ще привлече по-млади учени, пречупвайки стигмата, поставена от по-възрастните и цинични академици.