Пентагонът създава нов отдел за разследване на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) на фона на съобщенията за "инциденти" и "наблюдения" в близост до "чувствителни военни бази".

Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс, работеща с директора на националното разузнаване на САЩ, нареди да бъде създаден нов разследващ орган към службата за разузнаване и сигурност на Министерството на отбраната на САЩ.

Отделът за разследване на НЛО е наречен "Групата за синхронизиране на идентификация и управление на въздушни обекти" (AOIMSG). В него влизат старши експерти от военните и разузнавателните служби.

Заповедта идва пет месеца след като класифицирания доклад на американското разузнаване за НЛО излезе с неубедителни заключения. Голяма част от докладваните явления и инциденти са останали необяснени, макар и заснети на видео от военни пилоти.

Новият разследващ орган ще се занимава единствено с НЛО инциденти, случили се в близост до зони, забранена за полети на територията на САЩ. Обикновено това са обекти от стратегически значение, военни бази и секретни военни инсталации.

Пентагонът не се притеснява от това, че наблюдаваните НЛО може да имат извънземен произход. Американските военни са загрижени за възможността да бъдат шпионирани от Китай или Русия с революционни труднозабележими дронове.

"Нахлуването на всеки въздушен обект в нашите зони, забранени за полети, представлява предизвикателство за националната ни сигурност", се казва в изявление на Пентагона.

Вашингтон се тревожи най-вече от напредъка на Китай.

Пекин е осъществил тест на хиперзвуков маневриращ безпилотен глайдер през юни тази гадина. Едва сега става ясно, че глайдерът е успял да изстреля по-малък обект, докато се е движел с над 6000 км/ч. Оказва се, че Пекин е изпробвал технологии, които Съединените щати тепърва трябва да разработят. 

Анализаторите обаче припомнят, че докладът за НЛО на Пентагона не е отхвърлил категорично и възможността наблюдаваните обекти да са дело на САЩ.

Под графата "други обяснения" се намира възможността зад НЛО да стоят непознати космически кораби на извънземна цивилизация. Тази възможност не е официално отхвърлена от Пентагона.