Американското министерство на отбраната и директорът на националното разузнаване на САЩ публикуваха дългоочаквания си доклад за НЛО. Документът попари надеждите на мнозина Вашингтон да признае или обяви наличието на извънземен разум. Разузнавателната общност обаче призна, че от 2004 година до сега са документирани и проучени 144 случая на НЛО. От тях само един е успял да получи обяснение.

Доклада се концентрира върху съобщения за неидентифицирани летящи обекти, които идват от пилоти на щатските ВВС и ВМС, а не от уфолози и любители на научната фантастика. Срещите с НЛО са документирани от камерите и сензорите на самолета. По този начин разследването на Пентагона стъпва върху по-ясни данни, макар авторите на документа да признават, че грешки и манипулации са възможни.

Според разказите на пилотите някои от обектите са изчезнали внезапно, излетели са рязко от водата или пък са били видими само в инфрачервения спектър на термалните им камери.

Военните пилоти, видели НЛО, говорят за резки маневри, които не са по способностите на пилотирана от човек машина.

Как се стигна до доклада

От десетилетия съществуването на НЛО и наличието на извънземни е централен въпрос в живота на милиони хора. Всеки кандидат за президент на САЩ е питан какво ще направи по темата и дали е готов да разкрие секретни неща на широката общественост.

Роналд Рейгън е един от президентите на САЩ с най-сериозен интерес към темата. Бил Клинтън и Барак Обама също са известни с коментарите си относно НЛО.

Настоящият доклад е заслуга на Доналд Тръмп и на практика е едно от последните му действия като президент на САЩ.

На 27 декември 2020 година, само седмици преди да отстъпи мястото си на Джо Байдън, Тръмп подписва указ към Службата на директора на Националното разузнаване. На разузнавателната общност и Пентагона са дадени 180 дни, за да изготвят доклад относно наблюденията и проучванията на НЛО и да го изпратят на Конгреса.

До това се стигна след като в медиите се появиха видеа, заснети от щатски военни пилоти. Кадрите показват бързо движещи се обекти със странна форма.

Какво знаем за проучените случая?

От доклада се разбира, че половината от 144-те проучени случая за НЛО са били забелязани от няколко различни датчика. В 18 от тях е съобщено за "необичайна траектория на движение или за необичайни характеристики на полета".

Единственият случай, който е поучил обяснение е бил на въздушен балон, губещ въздух и летящ в следствие на това по странен начин.

От Пентагона съобщават, че са проверили всеки един от случаите в своите бази данни. Проверени са мястото, сверени са синоптичните прогнози, и данните за въздушния трафик от радарите.

Останалите 143 проучени случая на НЛО не могат да получат категоричен отговор и остават необяснени.

Докладът предлага редица възможни обяснения за тези случаи.

В него се казва, че видените НЛО може да са част от таен военен проект на САЩ. Пентагона не цитира такива случаи. Едва ли може да се очаква, че Министерството на отбраната на САЩ ще признае за свои секретни разработки.

Според американските военни възможно обяснение на НЛО е това да са тайни проекти на противникови страни, като Русия или Китай. По тази точка обаче докладът също не дава повече обяснения и твърд отговор.

В някои инциденти НЛО могат да се обяснят с грешки на сензора, подправяне или погрешно възприемане на наблюдателя. Това изисква задълбочен анализ, споделят авторите на доклада.

Под графата "други обяснения" се намира възможността зад НЛО да стоят непознати космически кораби на извънземна цивилизация. Пентагонът не говори открито за това, но и не отхвърля тази възможност.

Част от заснетите неидентифицирани летящи обекти

Снимка: Jeremy Corbell/FOX/CNN/US Navy

Повече въпроси, отколкото отговори

Докладът на Пентагона разкрива, че за НЛО може да се говори сериозно и явленията да са обект на задълбочени проучвания. Става ясно, че военните пилоти лесно могат да напишат доклад за срещи с непознати обекти и офицерите им да не се гледат с насмешка на това.

Същинската работа на проучването е била по отхвърлянето на възможни обяснения, свързани с атмосферните явления, тестови балони, полет на самолети, дронове, оптически илюзии или лъжливи сведения. След като тези възможности са отхвърлени започват големите въпроси.

Докладът не разкрива дали за 143 от общо 144 проучени случая е ставало дума за секретен американски обект, възможен руски или китайски шпионски дрон или обект с "друг" произход.

Ентусиастите на тема НЛО се надяват, че мнозинството от необяснени случаи в доклада ще са причина да се отделят повече ресурси за изследване на феномена, както и да се премахне стигмата от несериозното говорене относно него.

Голямата надежда на не малка част от ентусиастите е, че по-големите проучвания ще доведат до откриване или признаване за наличието на извънземен разум.

Скептиците обаче смятат, че единственото, което доклада ще направи, е да засили милитаризацията на Космоса и отпускането на повече пари за военни проекти. Някои генерали вече призоваха да се обърне сериозно внимание на "евентуалния технологичен пробив" на "геополитическите противници на САЩ".

Колебливите отговори на доклада са изключително удобни за военното министерство. Те правят много по-голяма вероятността ценни средства от бюджета ще бъдат пренасочени към Пентагона, вместо за здравеопазване, образование, поддръжка на инфраструктурата в провинцията или за други по-необходими неща.

Междувременно всеки може сам да състави своето мнение, след като прочете доклада на Пентагона, който е от едва 9 страници.