Бившият американски президент Барак Обама направи любопитно признание в предаването "The Late Late Show". Той сподели, че е виждал летящи чинии, предава Си Ен Ен.

"Тук съм напълно сериозен и това е истина. Има кадри и записи на обекти в небето, за които не знаем точно какви са. Не можем да си обясним как се придвижват и да отгатнем тяхната траектория. Те нямат лесно обяснение. И така, знаете ли, мисля, че хората все още приемат сериозно опитите да разследват и да разберат какво е това", споделя Барак Обама.

Признанието на бившият американски президент е в съответствие с новата политика на Пентагона. След десетилетия на отричане от няколко години американските военни признават съществуването на феномена НЛО, без обаче да го свързват с извънземни.

"Истината е, че когато поех президентството, попитах: "Добре, има ли лаборатория някъде, където държим извънземни и космическия им кораб. И знаете ли, бе проведено разследване и отговорът беше отрицателен", пошегува се преди това Обама.

Това не е първата шега по този въпрос на бившия президент на САЩ. През 2015 година на участие в шоуто Джими Кимъл, Обама се пошегува, че извънземните няма да му позволят да признае съществуването им, допълвайки, че те ни държат "под стриктен контрол".

И докато шегите с извънземни изглеждат забавно по телевизията, то според някой фактът, че Пентагонът няма обяснение какви са тези обекти, е притеснителен.

В последно време се разпространяват кадри на летящи бързо неидентифицирани обекти. Възможно е това да са дълбоко засекретени военни дронове, които са известни само на малък брой специалисти.

САЩ са имали подобни проекти в миналото. Те са известни под нарицателното име "Черни проекти", като висшите административни фигури не знаят за тях, а финансирането им идва извън бюджета. Пример за подобни разработки са първите стелт самолети - F-117 и B-2. През 80-те мнозина са бъркали триъгълната им форма с НЛО.

Възможно е обаче наистина да става дума за явление, което е необяснимо за Пентагона и отговорът да не се намира в тъй наречените "Черни проекти".

Интересът към НЛО вероятно ще нараства все повече, защото САЩ се подготвят да публикуват своя доклад по темата в началото на юни.

През март Джон Ратклиф, бивш директор на разузнаването на Доналд Тръмп, заяви, че разкриването ще покаже, че е имало "много повече" наблюдения на НЛО, отколкото са били публично оповестени.

Голяма част от материалите са подкрепени с видеа и разкази на военни.

"Когато се приближих до него обектът бързо се ускори на юг и изчезна за по-малко от две секунди", обяснява пенсионираният пилот на американския флот Дейвид Фравор, който записа една от срещите. "Това беше изключително рязко, като топка за пинг понг, отскачаща от стената", описва срещата си с неидентифициран летящ обект пилотът.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също е бил доста уклончив по темата.

"Това е едно уникално видео. Иска ми се да разбера дали е истина", коментира Тръмп едно от разсекретените от Пентагона видеа.

Тогава анализаторите подчертаха, че американският президент всъщност има възможността да разбере всички детайли за видеото и най-вероятно я е имал преди разсекретяването на видеото или направата на изказването си.

Един от най-известните американски президенти, интересувал се от феномена НЛО и извънземните е Роналд Рейгън. През 1987 година, макар и в контекста на темата за световния мир, той заявява в ООН, че извънземна инвазия би сплотила нашия свят.

Теорията, че на видеата се виждат не секретни оръжия, а технологии с извънземен произход също има привърженици. Един от по-гласните е израелският генерал и прфесор Хаим Ешед, който е бивш ръководител на Космическата дирекция на израелското министерство на отбраната.

По думите му информацията за извънземните и тяхното присъствие тук на Земята все още се пази в тайна, защото "човечеството още не е готово".

Футуристи, като българинът Цветан Цветанов, също са на мнение, че в близкото бъдеще човечеството може да открие съществуването и да установи контакт с извънземна цивилизация.

По темата дори съществуват и по-крайни мнения, според които разкриването на НЛО видеа и дори признаването на съществуването на извънземна цивилизация може да се направи с някаква скрита тоталитарна цел, като в действителност извънземни въобще няма да съществуват.

Темата става особено популярна от средата на миналия век, а досега са се направили огромно количество филми по темата, броят на написаните книги обаче е още по-голям. Това допълнително наслагва очаквания и обърквания по темата.

Въпросът, дали човечеството е единствената цивилизация в Космоса е един от най-важните за нашия вид. Наличието на сигурни доказателства обаче едва ли ще е достатъчно за даването на убедителен отговор, който да задоволи мнозинството, което ще тълкува данните през своите културните, религиозни, социални и философски убеждения. Развитието на космическите телескопи, изпращането на нови научни сонди и новата политика на Пентагона обаче ще правят новините свързани с НЛО или извънземни все по-чести.