Япония изстреля тази сутрин първия си модул за изследване на Луната от космодрума Танегашима в югозападната част на страната, предаде ДПА.

Изстрелването от японския остров Танегашима бе отлагано няколко пъти поради лоши метеорологични условия.

Ракетата носи лунен спускаем апарат, наречен SLIM, който е разработен от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), за да тества технологии за прецизно кацане на лунната повърхност.

Успешното кацане на най-близката съседна планета на Земята ще направи Япония едва петата страна, която някога е имала подобно постижение.

На 23 август космически апарат на Индия кацна успешно на Луната, след като подобен опит на Русия се провали.

Преди това САЩ, бившият Съветски съюз и Китай бяха единствените държави, които успяха да изпратят успешно свои космически апарати на Луната.

Снимка: АР/БТА

Япония планира модулът SLIM да навлезе в лунната орбита около три-четири месеца след днешното изстрелване. Очаква се той да достигне до лунната повърхност след четири до шест месеца.

Очаква се до четири месеца да достигне лунната орбита, след което да наблюдава лунната повърхност още около месец, преди да се опита да кацне вътре в кратера Шиоли, широк 300 м, който се намира на 13 градуса южна ширина от близката страна на луната.

Снимка: АР/БТА

Данните, събрани от Япония за Луната, ще бъдат използвани като част от ръководената от САЩ лунна програма "Артемис" (Артемида). Тя има за цел в крайна сметка да изпрати пилотирана мисия на Луната до 2025 г. и да постигне напредък в лунните изследвания.

Сондата има за цел да кацне в рамките на 100 м от целева точка в кратера Шиоли - по-прецизно докосване от опитите на предишни лунни кацащи апарати. Целта е да се демонстрира технология за точно кацане, която може да отвори Луната и други небесни тела за по-широко изследване.

"Чрез създаването на спускаемия модул SLIM хората ще направят качествена промяна към възможността да кацнат там, където искат, а не само където е лесно да се кацне, както беше преди", пишат служители на ДЖАКСА в описанието на мисията.

Снимка: АР/БТА

"Постигайки това, ще стане възможно да се каца на планети, дори по-оскъдни на ресурси от Луната."

Дългосрочната цел е изследването на Марс от хората.