Аварията с автоматичната станция "Луна-25" е възникнала поради ненормално функциониране на бордовия контролен комплекс, съобщи Роскосмос, цитиран от ТАСС и БТА.

"Приключи работата на междуведомствената комисия за установяване на причините за ненормалното функциониране на автоматичната станция "Луна-25" в лунна орбита.

Установено е, че най-вероятната причина за аварията на "Луна-25" е аномалното функциониране на бордовия компютър, свързано с невъзможността за включване на акселерометъра в устройството BIUS-L (блок за измерване на ъглови скорости) поради вероятната поява в един масив от данни на команди с различни приоритети за изпълнение от устройството", отбелязват от държавната космическа корпорация.

"Това не е позволило своевременно изключване на задвижващата система на космическия кораб, в резултат на което е настъпила аварията", обясниха от Роскосмос.

Държавната корпорация подчерта, че въз основа на резултатите от работата на комисията са формирани препоръки за допълнителни мерки за последващи лунни мисии, за да се предотврати повторение на събитията.

Ракетата-носител "Союз-2.1б" с автоматичната станция "Луна-25" излетя от космодрума "Восточний" на 11 август. На 12 и 14 август апаратът направи две корекции на траекторията. На 16 август автоматичната станция навлезе в окололунна орбита.

На 19 август към космическия кораб беше изпратен импулс за формиране на неговата елиптична орбита преди кацане, но малко след това комуникацията с космическия кораб беше прекъсната.

Според предварителните изчисления "Луна-25" се е разбила в повърхността на спътника на Земята.