През последните години все по-често чуваме и четем новини, дискусии и интервюта, свързани с 5G. Новото поколение мобилни мрежи събуди горещ интерес у всички любители на технологиите заради потенциала, който притежават. Към тях немалък интерес проявява и бизнесът, във връзка с възможностите, които се откриват пред него. Не на последно място, особено през последната година, мрежите станаха обект и на дискусии в социалните мрежи и интернет форуми от потребители, притеснени за здравословното им влияние. Темата несъмнено е нашумяла, откакто през 2021 г. все по-често чуваме за тях и в България. Ето защо решихме да отговорим на 10 от най-често срещаните въпроси, на които сме се натъквали и за които може би все още мнозина нямат точен отговор.

Какво е 5G и засяга ли ме?

Зад съкращението от цифра и буква всъщност стои просто петата генерация на мобилните мрежи, които ползваме в България още от 90-те. С течение на времето този вид комуникация се разви и на периоди от около 6 години имахме възможност да използваме все по-нови технологии и възможностите, които предлагат. Те направиха възможно от просто предаване на глас (1G) да стигнем до широколентов достъп днес, който ни позволява да имаме бърза връзка с мрежата по всяко време където и да сме.

5G акумулира в себе множество нови технологични решения, оптимизации и еволюционно следва развитите и работещи в момента 4G/LTE мрежи. Новото поколение мрежи ще позволи навлизането на пазара на услуги, които в момента са невъзможни. Става въпрос за неща като телемедицина, мобилен гейминг, виртуална реалност и още много други. 5G е стъпката към автономните автомобили, редица системи за безопасност, подобрения в индустрията. Всички кабели, които довеждат интернет и телевизия до дома ни, на практика в даден момент ще станат излишни, защото ще имаме също толкова високи скорости без необходимост от тях. 5G ще засегне всички, независимо дали ползват директно услугите на мрежата, или не. Причината за това е, че благодарение на технологията ще получим редица нови услуги, а тези, които ползваме сега, ще се променят.

Как работи 5G?

Подобно на всички мобилни мрежи досега и това поколение работи с радиовълни. Те се генерират от предавател и след това се разпознават от приемник. 5G мрежата използва нейонизиращи вълни, при които енергията на фотона е много малка и при преминаването му през веществото не е възможно да се разкъсат атомните връзки. С такива вълни работят мобилните мрежи, телевизията, радиата и други устройства като Wi-Fi рутерите. За тези вълни няма данни, че са опасни за човека, и са налице при всички уреди, които приемат или предават безжично информация. 5G използва радиочестотен спектър в три диапазона: ниски честоти (под 1 Ghz), които отговарят за обхвата на мрежата, средни честоти (1-6 Ghz) и високи честоти или милиметрови вълни (30-300GHz), които отговарят за трафика. Мрежите в България към момента ще работят на 3,6 Ghz. В бъдеще идеята е да се ползват 24 до 72 GHz, при определени условия за по-добро покритие и по-добра скорост и ниско времезакъснение при предаване на данните.

Какво устройство трябва да имам, за да използвам 5G?

Повечето устройства на пазара, налични в момента, не работят в 5G мрежи. Това обаче се променя много бързо и всяка седмица се появяват нови модели. За да използвате мрежите от новото поколение, трябва да имате съвместимо устройство и разбира се - мобилният ви оператор да предлага такава услуга. В следващите месеци се очаква все повече модели смартфони да поддържат 5G, да се появят повече 5G модеми (бисквитки), а дори и да станат налични немалко компютри с вградена поддръжка на новите мрежи.

Кое е първото нещо, което ще усетя, когато устройството ми работи в 5G?

Благодарение на налагането на 5G мрежите, на първо време като потребители ще получим достъп до много по-висока скорост и по-ниско времезакъснение на мобилните мрежи през смартфоните си. Това само по себе си ще позволи не просто страниците в браузъра ни да се отварят по-бързо, или клиповете в YouTube да се появяват скорострелно. Благодарение на 5G с една точка за достъп или смартфон ще можем да обслужваме много повече устройства на по-голяма скорост. За кратко време ще има много услуги, които да се възползват от тази скорост - видео с по-високо качество, възможност за дистанционна игра. Благодарение на добрата свързаност, "облачните услуги" включително тези, свързани с гейминга, ще наберат много бързо популярност. Много от тях вече са активни, но именно 5G е това, което ще ги направи масово ползвани.

Не е ли достатъчно това, което имаме в момента (4G)?

Според мнозина скептици, скоростите, осигурявани от действащите в момента мрежи, са напълно достатъчни и няма никаква нужда от скъпи инвестиции в новите мрежи и допълнително изграждане. Това обаче далеч не отговаря на истината. Освен по-висока скорост 5G има други предимства, които са неприложими при наличните сега мрежи. Капацитетът на 4G на немалко места е недостатъчен за стабилната връзка за експоненциално нарастващия брой мобилни потребители и ползватели на смартфони и други носими джаджи.

Мрежите от пета генерация позволяват едновременното включване на много повече устройства, без това да влияе на връзката. 5G позволява "разрязването" на капацитета на мрежата така, че различни канали да се ползват по определени предназначения. По този начин вече няма да има проблем с лошото качество на мрежата при наличие на много хора на едно място, а в кризисни ситуации част от мрежата може да е "запазена" за важни институции.

Но предимствата далеч не се изчерпват с това. Петото поколение мобилни мрежи обещава редица други революционни аспекти - изключително бърза реакция на мрежата, гигабитови скорости и изключително голям капацитет за брой едновременно свързани устройства. Всичко това ще бъде от полза на индустрията и технологичното развитие M2M (Machine to Machine), IoT (Internet of Things), самоуправляеми и автономни автомобили, дигитализиране на много индустрии и сектори като медицината, доставката на стоки, авиотранспорта, умните градове и много други.

Ще бъде ли 5G по-скъпо?

Разбира се, на този въпрос не може да се даде директен отговор, защото всяка компания сама определя ценообразуването си. Новото поколение мрежи, като всяка нова технология изискват по високи инвестиции. В случая мобилните оператори инвестират милиони в изграждането на новите мрежи и в ново оборудване. В световен мащаб различните телеком компании подхождат по различен начин с тарифните планове към клиентите. Навлизането на нова генерация свързаност не се случва за първи път. При навлизането на всяко следващо поколение досега цената дори и да е била по-висока обикновено намалява след време. Спомнете си колко малко услуги за колко повече пари използвахме през 90-те, да речем. Разбира се - в момента не трябва да очакваме до такава степен промяна в цената, а по-скоро появата на нови услуги, за които ще можем да заплащаме допълнително през мобилния си телефон.

Домашен интернет, абонамент за кабелна телевизия, абонаменти за различни стрийминг услуги, както за музика, така и за филми и телевизия, на практика вече ще могат да "минават" през смартфона ни. Специалистите прогнозират по-скоро, че промяната ще е именно в тази насока.

Ще ни следят ли повече с 5G?

Нерядко мрежите от пето поколение се свързват и с по-голямата възможност за следене на потребителите от страна на властите. Това е така както заради по-големия капацитет на мрежата, така и заради факта, че все повече хора имат поне по две устройства, свързани постоянно с интернет. Към момента обаче няма нито едно доказателство в подкрепа на това твърдение. Митът започна след обвинения от САЩ към китайски компании, но след независим одит на цялата им продукция не бе открита информация за нищо "шпионско". Не става ясно и защо шпионирането да е възможно само при 5G, а не с всички налични стандарти до този момент. Практическата истина е, че дори някой да следи действията ни, на него не му е необходимо 5G, за да го прави. Поведението в мрежата ни, движението в големите градове и редица други неща отдавна се следят от държавни служби, социални мрежи, бисквитки в сайтове. Това е предмет на съвсем други регулации и изследвания.

Представлява ли риск за здравето?

Има редица проучвания, посветени на електромагнитните полета и влиянието им върху здравето. 5G, особено в зората на своето развитие, стъпва на честоти, които от години се използват от човечеството. Освен честотата, на която излъчват предавателите, огромно значение има и мощността на излъчване. Антените за 5G са стотици пъти по-слаби от тези, използвани от радарите или телевизионните кули да речем. Доклади на СЗО сочат, че по отношение на оценката на въздействието на технологията 5G, са проведени множество проучвания за на наличието на неблагоприятно въздействие. И доказана вреда няма. За последните 50 години, тъй като честотите се ползват дори повече от това време, има проведени над 10 000 проучвания по темата. Нито едно не доказва вреда. Същевременно проучвания и мониторинг се правят непрекъснато, при това в цял свят. Всички новини, появили се до сега - за умрели птици, връзка на 5G с Covid-19 и т.н. са бързо опровергани и са не само теории на конспирациите, но и откровени лъжи, според специалистите.

За сигурността на всички скептици е важно да кажем, че има определени прагове на електромагнитни вълни които се дефинират от Международната комисия за защита от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP). ICNIRP е независима асоциация, действаща в Германия, която е официален партньор на Световната здравна организация (СЗО) и на Международна организация на труда (МОТ).

В България имаме едни от най-стриктните норми в Европа, които са с до 100 пъти по-строги от тези на ICNIRP.

Полезно ли е за здравето?

В противовес на твърденията за вредите от 5G, редица специалисти споделиха мнение, че всъщност в по-далечен план въвеждането на новите мрежи ще бъде дори полезно за здравето и благополучието на хората. Благодарение на добрата свързаност и ниското времезакъснение на мрежата, съвсем скоро много по-достъпна ще стане телемедицината. По този начин хора в отдалечени райони на света, в които няма лекари или специалисти по дадени болести, ще могат да получават дистанционна помощ много по-адекватно. В далечното бъдеще можем да мечтаем дори за операции, правени от разстояние и редица терапии, които в момента са по-скоро в сферата на научната фантастика, но чисто теоретично ще са възможни след въвеждането на мрежите. Покрай Covid-19 пандемията и благодарение на 5G, в редица страни като Южна Корея и Китай новите мрежи помогнаха в доставките на лекарства и храна, без участие на хора до редица заболели от вируса. В някои болници, отново благодарение на 5G, дори бяха демонстрирани роботи, които, без да застрашават живота на лекарите, обслужват техните пациенти.

Колко време ще работи 5G, кога ще дойде 6G?

До момента можем да отбележим, че всяко поколение има живот от около 10 години, като до "идването" на следващото минават обикновено около 6. Трудно е само на база на историческите справки да се направи прогноза. Нещата са по-сложни и заради това, че 5G е съвкупност от много различни технологии и предлага работа на различни честоти. Технологията тепърва ще се развива през годините.

Към момента мобилните оператори поддържат технологии от 2, 3 и 4G. Прогнозите сочат че една от тях, най-вероятно 3G, ще спре да работи в следващите години, тъй като възможностите ѝ се изземат напълно от новите мрежи. Животът на 5G обаче вероятно ще продължи повече заради самото развитие. Вече се правят различни опити за 6G мрежи, но всичко е на етап лабораторни изпитания и не е ясно дали скоро ще има нужда от него.

** Този текст е част от информационна кампания на Теленор България за 5G, насочена към бъдещите потребители на новата технология. Теленор България се стреми да информира и да изясни ползите от 5G, както и да отговори на важните въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. Ако искате да узнаете повече за 5G или да зададете своите въпроси,свързани с новото поколение мрежа, можете да се свържете директно с Теленор на специално създадения за потребителски въпроси имейл [email protected] Последвайте компанията в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.