Изминалата година поднесе много иновации на пазара на умни телефони, които сякаш останаха на заден план от напоителното отразяване на пандемията. До масовия потребител все пак успяха да пробият информациите за сгъваеми дисплеи, липсващи зарядни устройства и - разбира се - свързаност с 5G.

снимка: А1

Последното стана факт в България през ноември, когато А1 стартира първата у нас истинска 5G мрежа, която може да се похвали с оборудване, честоти и скорости от пето поколение. Последното парче от пъзела е излизането на пазара на достатъчен брой смартфони, които могат да се свързват с мрежата. При старта на 5G този списък беше доста кратък, но от А1 обещаха, че много скоро ще предложат още устройства.

Бърза справка показва, че към началото на 2021-а телекомът изпълнява обещанието си, като вече могат да бъдат закупени редица устройства, които поддържат мрежата от пето поколение на компанията. Сред тях вече и има телефони от средния клас, включително и откровено бюджетни предложения за предлаганото качество.

Серията за всекиго по нещо на Xiaomi

Потребителите на мобилна услуга от А1 вече могат да тестват 5G мрежата у нас в София и Бургас и да се насладят на гигабитови скорости с всички модели от серията Mi 10T на Xiaomi. Устройствата на китайския производител традиционно се отличават с добро съотношение цена/качество, като моделите от тази серия не правят изключение.

Звездата на серията - Xiaomi Mi 10T Pro блестеше и преди със своята изключително прецизна 108-мегапикселова камера, изчистен дизайн и голям дисплей. Но включването ѝ към списъка с устройства, поддържащи 5G, определено дава допълнително предимство. Бюджетният Xiaomi Mi 10T Lite, както и класическият Xiaomi Mi 10T допълват списъка с устройства на компанията.

Елегантният ZTE

снимка: А1

ZTE Axon 11 е смартфон на границата между средния и високия клас като характеристики, а гигабитовите интернет скорости определено допълват отлично цялостното му представяне. Всички устройства с бранда Axon се отличават с изчистен дизайн и добри технически характеристики, но връзката с 5G е нещото, което отличава Аxon 11.

Смартфонът се предлага в България ексклузивно от А1 и идва в комплект с практични безжични слушалки QCY T9. Към неговите предимства можем спокойно да добавим мощния 8-ядрен Qualcomm Snapdragon SD765G, прецизната четворна камера и възможностите за заснемане на видео в 4К качество.

Бюджетният ОnePlus

Сред най-достъпните в ценово отношение 5G смартфони на пазара, в момента е новият OnePlus Nord N10. В известна степен това устройство може да се оприличи като по-малък събрат на Nord модела. Той запазва много от ключовите му предимства, включително и възможностите за връзка мрежите от пето поколение. Смартфонът вече става и първият модел на бранда, който се свързва успешно с мрежата на А1. Самият ОnePlus Nord се очаква да го последва в кратки срокове.

ОnePlus е сравнително нов за България бранд, но от 2020 насам успешно се утвърждава и вече има своите почитатели. Атрактивните цени на 5G смартфоните ще го поставят още категорично на картата през 2021-а година.

 

* съдържание на А1