Като компания с фокус върху носимите смарт устройства, сред които смарт часовници и смарт гривни, Huawei за втора поредна година инициира международно проучване, проведено от IPSOS, което разглежда отражението на пандемията върху качеството на живот на хората. И двете проучвания, проведени съответно през 2020 и 2021 година, търсят собствената оценка на хората за това как променените условия на живот са повлияли физическото и психическото им здраве, и дали и как съвременните технологии могат да им помогнат за подобряването им.

Според тазгодишното проучване на IPSOS, проведено за Huawei в 10 държави1 мнозинството от анкетираните 600 респонденти посочват, че начинът им на живот се е променил много през последната година и половина. 58% от анкетираните българи са отговорили, че прекарват повече време пред телевизора или компютъра. В същото време 46% от запитаните 600 човека споделят, че нивата на стрес и тревожност при тях са се увеличили. В повечето случаи стресът ги кара да спрат да обръщат внимание дали се хранят здравословно или не - 36% признаха, че са започнали да се хранят по-малко здравословно и теглото им се е увеличило през последната година.

 

Кои са негативните симптоми?

В България най-често посочваният, от 53% от анкетираните, симптом е цялостното изтощение, загуба на енергия и чувство за повишена умора, като в сравнение със данните от миналата година той се е увеличил с 8 процентни пункта. Нараснал е и коефициентът на хората, които идентифицират нездравословна тревожност - 48%, на фона на 33% по време на миналогодишното проучване. Впечатляващо висок е процентът - 42%, на тези, които споделят за проблеми със съня си, както и на тези, които имат претовареност със задачи - 32%. Други 30% споделят за цялостен спад на интерес и удоволствие от нещата, които правят, а 29% за понижено внимание и концентрация.

За щастие, хората искат да променят това. 66% от анкетираните са заявили, че искат да подобрят физическото си здраве, а 55% и психичното такова. За тази цел търсим различни решения, които да ни насърчат да тренираме и да се върнем по-лесно към активен начин на живот.

Помагат ли технологиите?

Сега повече от всякога българите искат да променят начина си на живот и да подобрят здравето си. За тази цел те са готови да използват нови технологии, които могат да им помогнат да се върнат във форма.

57% от анкетираните са съгласни, че мобилните приложения и носимите устройства могат да подобрят качеството им на живот. Освен това повече от половина от запитаните 600 човека посочват, че те са им помогнали да намалят стреса си през последната година. Освен смартфоните, смарт часовниците и смарт гривните са най-популярните устройства сред българите, които декларират намерението си да закупят такива устройства в рамките на следващите няколко месеца.

Търсим решения

Обявената през лятото нова серия смарт часовници Huawei Watch 3 има много какво да предложи в тази посока. С над 100 спортни режима и голямо разнообразие от спортове, от свръх-интензивни, до много по-медитативни, той вдъхновява притежателите си да опитат по-редовно практикуване на активни начини за разтоварване. Освен това измерването на здравословни показатели като пулс, наситеност на кръвта с кислород и температура на кожата, както и на нивото на стрес и фазите на съня, засичането и известяването на указан номер при падане, го прави ценен партньор в изграждането на по-добро качество на живота. С нов ъпдейт от днес - Международния ден на миенето на ръцете, всички модели от серията Huawei Watch 3 ще поддържат и функция за следене на продължителността на миенето на ръцете.

Най-новият модел от серията, който компанията предложи у нас в отговор на засиленото търсене на варианти с метални каишки и споделения в проучването фокус върху издръжливостта на материалите, е Huawei Watch 3 Elite. Той е с 46мm корпус и верижка от неръждаема стомана и идва с втора каишка в кутията, изработена от високотехнологичен ергономичен черен флуорoеластомер, особено подходящ за интензивни спортове и плуване.

 

За всички смарт часовници и гривни на Huawei, мобилното приложение HUAWEI Health дава възможност на потребителите да виждат живота си в невероятни подробности със здравните статистики. Целодневен мониторинг на стреса и съня, показателите на сърдечния ритъм, нивата на кислород в кръвта, броя на стъпките и други - всички данни се показват в ясни, динамични графики, за лесна и бърза информираност на потребителите. И разбира се - като мотивация за по-здравословен и щастлив живот.


1Проучването е проведено в Австрия, България, Хърватска, Република Чехия, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия и Турция през юли 2021

 

Материалът е предоставен от Huawei.