Намираме се в офиса на Инженерния център на Bosch - просторно и светло място в София Тех Парк, което събира IT инженери с различен опит и още по-интересни хобита. Покрай пандемията не всички са тук, но мястото е оживено. Работата им е свързана с усъвършенстване на автомобилната индустрия, но докато пишат код за автономно шофиране и тестват продуктите, колегите успяват да се уговорят и за следващо приключение. Заедно.

Срещаме се с Анна Балтиева. Тя е тест инженер в центъра и любител на спорта, въздушната акробатика и Формула 1. Вероятно някъде там се крие и страстта й към автомобилите, чиито нововъведения сега валидира и верифицира.

снимка: Bosch ECS

"Както всяко дете мечтаех за какво ли не, но винаги съм обичала да се състезавам. Най-вече със себе си. Това е моят двигател за всичко. Харесвам динамиката в това, което правя, също и перфекционизма. Обичам да довеждам нещата до край, затова и се чувствам добре като тест-инженер. Работата ми се състои в това да подсигурявам качеството на софтуерните продукти, които центърът ни разработва. Актуалният проект, по който работя, е асистент за управление на автомобила при ниска скорост. Впечатляващото е, че включва функционалност за напълно автоматизирано паркиране и навигиране при закачено ремарке", споделя Анна.

Стремежът към перфекционизъм изпраща Анна в специалност "Информатика". В други компании от софтуерната индустрия минава първите нива в кариерното си развитие. Още като стажант участва в проект за обработка на данни за обучения, свързани с автономно шофиране.

"Началото беше трудно", споделя Анна и продължава: "Бях най-млада и без опит, но след известно време се ориентирах, свикнах с работата и започнах да се справям доста добре. Конкретно в Bosch ECS, най-предизвикателна е динамиката на работата, особено когато започваме изцяло нов проект. Индустрията изисква от нас да се развиваме постоянно и да бъдем в крак с новите тенденции в технологиите, че дори и крачка напред".

Работата на тест-инженера, какъвто е Анна, изисква търпение и изявен усет към детайла. Не на последно място е и умението за поемане на отговорност.

"Намирам общо между страстта ми към Формула 1 и дейността тук, в това, че нашите разработки винаги представляват нещо, което хората ще използват след няколко години в автомобилите си. Ние създаваме бъдещето и сме първите, които се докосват до него. Това е привилегия", казва Анна.

Сериозният подход към работата не пречи на непринудените отношения в екипа, когато е време за почивка. Анна го доказва като нарича Bosch ECS "мястото, на което сме повече приятели, отколкото колеги". Освен трудности и постижения, колегите споделят и добрия вкус към храната.

"В офиса всеки се чувства като у дома си. Почти няма ден, в който някой да не донесе нещо домашно приготвено за хапване, за да зарадва колегите. В тези случаи се събираме в кухнята, говорим си и настроението идва от само себе си. Тъй като всички сме много различни и с разнообразни интереси, винаги има какво да научиш от човека до теб", разказва тя.

В екипа на Анна, а и сред работещите в инженерния център, има професионалисти с различни предизвикателни хобита, които не рядко са свързани с любовта към адреналина.

Анна обича да пътува. Не винаги с автомобил. Често избира пътувания с мотоциклет и разходките с велосипед. Споменава, че в центъра разработват компоненти за електрически велосипеди и самата тя се замисля дали да не си купи такъв. Но хобито, за което говори с голямо вълнение, е друго и води към увлечението по изразяването с движения, а не с числа. Тя е пример за това как софтуерът може да се срещне хармонично с въздушната акробатика.

"Да, въздушната акробатика е едно от хобитата ми", споделя Анна и в погледа й личи, че искрено се вълнува от постиженията си в това занимание. Защото е красиво, трудно и изглежда недостижимо. "Все пак, висиш във въздуха", обяснява Анна и продължава: "Това е спорт, който не вярвах, че ще мога да практикувам, тъй като изисква много баланс, концентрация и гъвкавост, но реших все пак да опитам. Предизвиках себе си. Оказа се, че с правилния треньор, малко техника и много хъс, нещата са постижими. Чрез въздушната акробатика успявам да намеря равновесие, както между работата и личния живот, така и между физическото и умственото натоварване".

.....

Инженеринговият център на Бош вече е на повече от 2 години и целта му е да полага основите на следващото поколение автономни автомобили. Мисията на екипа, която и Анна споделя, е да осигури безопасно шофиране с грижа към околната среда и обществото, както и да спре войната по пътищата. И да проправи пътя на автоматизираната, безопасна и комфортна мобилност на бъдещето. Заедно с Анна, в различните направления на Центъра работят около 400 софтуерни специалисти. Те разработват технологии, които ни предстои да видим на пътя скоро.

Вижте видеото на Анна тук:

 

 

* съдържание на Bosch ECS