Съзнателно или не, през последните години се стремим към все по-големи неща в ролята си на потребители. И това е един удобен начин за производителите да ни предложат нови модели, които променят стереотипите ни за цели категории продукти. Компютърните монитори не правят изключение, но тази посока на развитие е истинско облекчение за професионалните потребителите, които се нуждаят от все повече и повече екранна площ. Докато само преди няколко години на монитори с размер над 28" се гледаше като на някакви странни мастодонти, сега на пазара вече говорим за 49" супер дисплеи със съотношение 32:9. Да застанете пред такъв екран, който почти изцяло покрива зрителното ви поле и е идеален за симулатори, редактиране на видео и наблюдаване на борсови котировки, е несравнимо преживяване от което няма връщане назад.

Но не е нужно да бъдем чак толкова екстремни, за да получим тази добавена продуктивност. Philips вече от няколко години пуска големи дисплеи за многозадачна работа, които предлагат истинско изобилие от възможности за връзка и вградени удобства.

Един представител на най-актуалното поколение от бизнес дисплеи е моделът 40B1U6903CH, който освен внушителен екран със съотношение 21:9 предлага и супервисока резолюция - така наречената 5K2K или точно 5120х2160 пиксела при това при 75 Hz честота на опресняване. Едва ли можете да си представите колко още добавена детайлност предлага тази резолюция в сравнение с 4К или UWQHD, но можете да бъдете сигурни, че това е най-доброто по отношение на изобразяване на фини детайли и възможността за комбиниране на няколко прозореца на екрана. Една важна разлика в сравнение с 34-инчовите UltraWide дисплеи е по-голямата височина на екранната площ на Philips 40B1U6903CH, което е изключително важно предимство при работа с текст и таблици.

Когато говорим за многозадачност, нещата отиват дори по-далеч, защото с този монитор можете да лесно да наблюдавате и управлявате два компютъра - при това само с един комплект клавиатура и мишка. Това е възможно благодарение на вградения KVM превключвател, който осигурява възможност за бързо превключване на управлението между двете машини, чиито екрани можете да наблюдавате едновременно. Реално това праща всички конфигурации с два или дори три монитора в миналото, като така се елиминира и цял сноп кабели.

Моделът залага на изпитаната технология на IPS матриците, което му осигурява много широки зрителни ъгли и отлично цветово покритие - до 98% DCI-P3, т.е. той е подходящ за графична работа, обработка на снимки и видео. Приятната извивка на екрана - сравнително консервативна с радиус 2500R - също допринася за по-добра концентрация, защото голямата площ реално обгражда зрителното поле и ви оставя много малко опции за разсейване встрани.

Разбира се, такъв масивен монитор има нужда от стабилна стойка и тя наистина е такава. Изработена е от метал, формата ѝ следва ъгловатия дизайн и макар да заема немалка площ върху бюрото, благодарение на хитрия изрязан дизайн позволява да поставяте под монитора различни предмети. Самата стойка е образец за ергономичност, защото позволява регулиране и завъртане във всичко посоки, включително във височина. Обръщането на 90 градуса не е възможно, което е логично предвид размерите на модела.

Снимка: Philips

Всички предимства на Thunderbolt 4

Philips 40B1U6903CH блести също толкова ярко и под повърхността със своите авангардни технологии. Особено полезно е наличието на Thunderbolt 4 порт, който позволява свързване към лаптоп с USB-C конектор само с един кабел. По този кабел освен картина и звук могат да бъдат прехвърляни данни като същевременно батерията на преносимия компютър се зарежда с мощност до 90W.

Обменът на данни между лаптопа и монитора е двупосочен и се случва по две направления: от една страна мониторът има 1 Gbps Ethernet порт, към който може да се включи LAN кабела за по-надеждна връзка, без това да обременява с кабели компютъра, а от друга - към USB 3.2 хъба, вграден в екрана, удобно може да се свърже всякаква периферия, която не нужно всеки път да се разкача физически, когато лаптопът трябва да потегли с нас. Thunderbolt портовете на монитора всъщност са два и осигуряват друго важно предимство - позволяват да закачите още един монитор към първия и така да управлявате двата лесно, без нужда от допълнителни кабели.

Готов за общуване

Във Philips очевидно са мислили във всички възможни направления, защото са снабдили 40B1U6903CH с много адекватни и удобни средства за видеоконференции. Акцент на това допълнително оборудване е 5-мегапикселовата камера с поддръжка на Windows Hello, която позволява бързо отключване на компютъра за под 2 секунди без въвеждане на парола. Тя предлага качествена картина и разбира се, разполага с опция за конфиденциалност. Около прибиращата се в тялото на монитора камера са вградени и шумоизолиращи микрофони. Налице са и достатъчно мощни стерео говорители (2х5W), които завършват комплекта и ви позволяват да се отпуснете, докато говорите без слушалки и кабели.

Снимка: Philips

Пази вашите очи и природата

Както подобава на всеки съвременен модел, Philips 40B1U6903CH разполага със солидни средства за защита на зрението - перманентен филтър за синя светлина TUV Rheinland Eyesafe® и технология за елиминиране на трептенията от подсветката. Така е почти изключени да получите парене в очите, главоболие или други неприятни ефекти, свързани с продължителна работа пред екрана.

Мониторът е интелигентен и по отношение на консумацията на енергия. Той разполага с Power Sensor, който използва безвредна инфрачервена светлина, за да определени дали има човек пред екрана и ако установи липсата му, автоматично намалява яркостта, за да пести енергия. Това може да намали до 80% консумираното електричество, което никак не е за подценяване в дългосрочен план. Всичко се случва автоматично за потребителя, на който единствено остава да се радва от по-ниските сметки.

В заключение, Philips 40B1U6903CH е за потребителите, които могат да се възползват от огромната екранна площ и високата резолюция. Говорим за приложения с много данни, инструменти, палитри и др. В това отношение моделът може да замени с лекота два дисплея от клас 27-28". Той може да се разглежда и като ефективно надграждане на един 4K дисплей.

Но този монитор не е само голям екран, а нещо много повече. Супермодерните технологии за връзка с компютър, ергономията, технологиите за защита на очите, пълния комплект оборудване за видеоразговори, опциите за наблюдение и управление на две системи и не на последно място екологичните качества на този продукт го правят истински победител в сегмента на бизнес мониторите от висок клас. Разбира се, това изобилие от качества струва немалко пари, но за всеки професионалист много по-важна от цената е наличието на толкова "можещ" инструмент за работа изобщо.

Снимка: Philips

Съдържание на: Philips