Деца и родители ще тръгнат на лов за забавления и знания във второто издание на образователната игра на Теленор, наречена "Дигитални скаути". Специалното мобилно приложение ще помогне на децата да научат как да избягват опасностите в мрежата, докато се забавляват и печелят страхотни награди.

Тазгодишното второ издание на играта ще се проведе изцяло онлайн на 17 октомври (събота). Приложението е достъпно напълно безплатно в Google Play и Apple App Store, а играта е подходяща за деца над 7-годишна възраст.

Играта представлява серия от въпроси на различни теми, свързани с онлайн безопасността. Сред темите са защита на личните данни, общуване с непознати в интернет, онлайн тормоз между връстници и медийна грамотност. Играта включва и четири специално създадени от популярни български инфлуенсъри видео загадки. Децата ще имат задачата да потърсят верните отговори на тези видео загадки в интернет и така на практика да проверят какво са научили.

"Дигитални скаути" има за цел да ангажира и информира децата и техните родители по темата за безопасен интернет. В рамките на 24 часа малчуганите могат да преминат през въпросите, които не само ще им помогнат занапред, но и ще им дадат възможността да се забавляват с любимите си онлайн звезди. Те ще могат и да спечелят една от общо 150 награди, разделени в няколко категории, сред които смартфони, слушалки, безжични колонки и две мистериозни кутии, пълни с неочаквани изненади. Част от специалните награди са подготвени специално за участниците в играта от популярните Павел Колев и Ицака, и Анди Студио.

Играта е част от дългогодишните усилия на Теленор за осигуряване на безопасен интернет и знания за справяне с най-често срещаните онлайн предизвикателства. Компанията подкрепя такива инициативи от 2006 г. насам, като сред тях са Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн тормоз. Компанията бе първият телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца.

Допълнителна информация за онлайн сигурността можете да откриете на платформата ottebzavisi.net, където се намират образователни материали, предназначени за деца, родители и учители. Теленор също така е част от Европейския месец на киберсигурността, който се координира от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия.

Този месец Теленор започна предлагането и на услугата за защита от опасности в интернет "Онлайн защита", която се активира и управлява лесно и бързо през мобилното приложение MyTelenor. "Онлайн защита" предоставя защита от различни опасности в интернет, включително от вируси и други зловредни софтуери, фишинг, спам сайтове, компрометирани уебсайтове и други.


 Материалът е предоставен от Теленор България.