От началото на тази седмица стотици хиляди родители у нас отново се сблъскаха с един добре познат проблем - дистанционното обучение. Пандемията от Ковид-19 наложи още от миналата година детската да се трансформират в своеобразна класна стая. Но мнозина родители се оплакаха, че крайният резултат са пропуски в знанието. Трябва ли задължително това да е така и можем ли да гарантираме ефективно дистанционно обучение на детето си? Това е един от най-важните въпроси на нашето време, особени предвид факта, че онлайн образованието ще затвърждава позициите дълго след като забравим за Ковид-19.

Оказва се, че някои родители отговарят положително на поставения по-горе въпрос. Дистанционното образование може да даде дори по-високи резултати, спрямо физическото присъствие на детето в клас. За да стане това възможно е необходимо изпълняването на няколко изисквания.

Подредена стая

Важно е бюрота да е чисто и да има място за учебниците и тетрадките

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Първото е свързано с елиминирането на възможностите за разсейване и създаването на стриктен режим. Истината е, че дори да ходи на училище, детето може да има лоши резултати, ако често се разсейва от средата си.

Обучението от вкъщи дава възможност за елиминиране на голяма част от възможностите за разсейване. За да стане това, е необходимо стаята на детето да е подредена. Колкото по-разхвърляно е всичко около ученика, толкова е възможно той да занимае ума си с други неща. От друга страна, редът създава усещане по-близко до това в класната стая, където например липсва купчина от дрехи в ъгъла.

Понякога е добре детето да не учи от своята детска, а от хола или друга стая. Изследване показва, че голям процент от хората срещат трудност с онлайн образованието и дори работата, ако компютърът им е в същата стая, в която е и леглото.

Най-важното е да не допускате обучителният процес да става от леглото - именно тогава резултатите са най-лоши.

Режим на ставане

Ако детето ви е станало по-рано, то ще възриема много по-добре информацията от първите часове

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Специалистите съветват, а и много от родителите са открили сами, че колкото повече ежедневието на детето им прилича на това от преди въвеждане на дистанционното обучение, толкова по-добре ученикът "попива" нови знания.

За целта трябва да запазите режима на ставане на своя ученик. Ранното ставане преди училище, макар то да е "дошло" у дома, е важно поради няколко причини. Първата е свързана с това, че на мозъка му е нужно време, за да се събуди напълно и да влезе в работен режим. Ако детето ви се събуди 10 минути преди започване на час, то ефективността на учебния процес ще е твърде ниска. Събуждането половин или дори един час по-рано дава възможност и за закуска, пиене на чай и предразполага към запазване на традиционния режим за ставане на ученика.

Не оставяйте детето си само

Малките деца понякога имат нужда от помощ, а за по-големите е добре да не остават сами, за да не "избягат" от уроците си

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Много родители споделят, че когато някой от тях е вкъщи, то детето им учи много по-ефективно. То знае, че по-трудно може да напусне учебния процес или да измами учителите си.

Работещите майки и бащи често се обръщат за помощ към своите родители. Така освен, че детето ще внимава повече и няма как да направи някоя беля, то ще се храни далеч по-здравословно, ако баба му е наоколо.

Интернетът

Дистанционното обучение изисква бърз и стабилен интернет

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Едно от най-важните неща за ефективен учебен процес от вкъщи е скоростта на интернет връзката. Учебните занятия в Zoom и Google meet по същество представляват видео-конферентни разговори. А както може би знаете видеата са едни от най-големите консуматори на трафик.

Ако искате ученикът ви да учи добре онлайн, трябва да му гарантирате надеждна връзка, която няма да се разпада неочаквано и ще има винаги нужната скорост. Така уроците на учителите ще се предават максимално ясно.

Макар това да изглежда лесно на пръв поглед, истината е, че изпълнението на тази точка е далеч по-трудно, отколкото мнозина родители смятат.

Много често ние оставяме децата си у своята баба и дядо или пък ги вземаме на някое наше пътуване. Дистанционното образование създаде пречки за хората, свикнали с такъв режим.

Бърз интернет навсякъде

Бързата интернет връзка е предпоставка и за постигането на по-добри резултати

Снимка: iStockphoto by Getty Images

Отскоро в България има решение, което дава възможност да ползвате неограничен високоскоростен мобилен интернет. Така дори да сте оставили детето си при баба и дядо, то ще може да учи по най-добрия начин и без да страда от прекъсване или забиване на онлайн уроците си.

Ако искате да осигурите бърз и неограничен интернет на ученика си, то най-добрата и на практика единствена опция се крие в най-новите планове от Vivacom с истински неограничен мобилен интернет - Unlimited.

Според избрания от вас план скоростта може да бъде до 50 Mbps или до 150 Mbps, а мегабайтите са неограничени. Това означава, че дори ученикът да е при своите баба и дядо, той ще може да има бърз и неограничен интернет на своя телефон или таблет.

Неограниченият интернет означава, че скоростта на връзката няма да намалее, след изхарчване на определените мегабайти, защото те на практика са безкрайни.

Така детето ви спокойно може да си пусне някое видео или игра след края на учебния процес, без да се страхува, че ще изхаби мегабайтите си, вследствие на което да има бавен интернет.

Бързата скорост и неограничени мегабайти са съчетани и с неограничени минути за разговори и SMS-и в България и ЕС.

Това прави първите планове с неограничен бърз интернет у нас още по-удобни. Едновременно може да дадете телефон за връзка на своето дете и да му осигурите интернет за дистанционното обучение.

Плановете Unlimited на Vivacom са идеалното решение за всеки родител, който иска да осигури най-добрите условия за онлайн образование на детето си.

 

В текста има продуктово позициониране