В днешно време почти всички деца и тийнейджъри/подрастващи имат достъп до интернет. Там те опознават света, общуват помежду си, играят игри, поставят си предизвикателства или пък танцуват на последната нашумяла песен, точно както биха го правили децата на детската площадка преди създаването на интернет. Те живеят до голяма степен в дигитална общност и в това няма нищо лошо - бъдещето принадлежи на технологиите. Но като всяка общност дигиталната също крие своите рискове и опасности.

Да споделям или не?

Ролята на родителите в дигиталното съвремие е най-належаща, когато става въпрос за наблюдение на онлайн активността на децата. Родителите са най-доверените хора, от които всички подрастващи могат да потърсят помощ, ако имат онлайн проблеми. Разбирането на това, което правят нашите деца онлайн, е жизненоважно, за да можем да ги предпазим от виртуалните неприятности.

По данни на изследователския център Pew Research Center, 95% от тийнейджърите в САЩ имат достъп до смартфон, като 45% от тях казват, че са онлайн "почти постоянно". При наличието на такъв голям процент сред младото поколение, използващо смартфони, тяхното обучение за онлайн опасностите, с които могат да се сблъскат в ежедневието, е една от най-приоритетните стъпки.

Тренди, вайръл, яко

Преди да предприемем каквито и да било стъпки за разговор с децата си първо самите родители трябва да вникнат в същността на опасностите онлайн. Това означава да сме в крак с най-актуалните технологии, приложения и тенденции в социалните медии. Това от една страна може да бъде предизвикателство за нас, но по този начин ще сме подготвени да говорим с децата си - какво да очакват и къде да внимават в онлайн пространството.

На пазара има богат избор разработени софтуерни решения, които помагат за това да наблюдавате какво прави вашето дете в интернет, да филтрирате неподходящото уеб съдържание за него или да проследявате какво се случва с него, когато е онлайн.

Как да направим този преход по-лесен? От Теленор България имат точното приложение за това. С Digital Scouts и децата, и родителите, могат да научат какви са потенциалните заплахи онлайн и как да се справят с тях. Приложението дава възможност на децата да разберат повече за заплахите, които дебнат в мрежата под формата на игра. То е част от програмата "Безопасен интернет" на компанията и се провежда за втора поредна година. Скаутската мисия ще се случи на 21 и 22 август, като всички родители и техните деца, могат да отговарят на въпроси и ситуации, свързани с подводните камъни в интернет.

Приложението Digital Scouts може да бъде изтеглено от Google Play или App Store, където въпроси в различни теми като: кибер тормоз, фалшиви новини, социални медии, онлайн изнудване, защита от вируси и др., спомагат по един интерактивен и в същото време образователен начин, всички деца и тийнейджъри да се запознаят със заплахите, които би могло да има в мрежата. При затруднение на определени въпроси на помощ на всички играещи идват известни инфлуенсъри, които споделят жокери и напътствия, водещи към верния отговор. Освен да научат повече за опасностите в интернет, всички правилно отговорили на въпросите участват в томбола за над 100 страхотни награди. Целта на приложението Digital Scouts, е всички подрастващи, както и техните родители да обърнат по-специално внимание на възможните проблеми в ежедневното потребление на интернет.

Но какво всъщност правят децата в интернет?

Според Центъра за кибер безопасност и обучение (CCSE), 30% от децата в САЩ, използват интернет по начин, който родителите им не биха одобрили, 21 % са посетили социални платформи, където могат да разговарят с непознати, 17 % са отворили сайтове само за възрастни, а 4 % от тях разглеждат страници за онлайн хазарт.

И ако смятате, че вашето дете няма как да попадне в подобна ситуация, помислете пак. Сигурността онлайн е най-ценният актив на новия свят. Затова е важно да сме подготвени срещу потенциалните опасности и проактивно да потърсим защита, отколкото да поправяме вредата, когато вече се е случила. Дигитално решение на този проблем е услугата на Теленор "Онлайн защита", която се активира и управлява лесно и бързо през мобилното приложение MyTelenor. Тя предоставя удобен начин за защита за цялото семейство. Услугата ви пази от различни опасности в интернет, включително от вируси и други зловредни софтуери, фишинг, спам сайтове, компрометирани уебсайтове и още.

И не забравяйте, че най-важното правило е да "Знаеш преди да скролваш".

 

* съдържание на Telenor