Покритието е основният критерий за използване на 5G мрежата за две трети от българските потребители. Това става ясно от национално представително проучване, проведено сред потребителите на смартфони в България, в края на юли от агенция Прагматика по задание на Vivacom. Покритието не означава само големи градове, но също и по-малки населени места и курорти. Този фактор е свързан и с очакването, че новата технология ще осигури по-голяма стабилност на връзката въз основа на по-големия капацитет на 5G мрежата в сравнение с предишното поколение.

За Vivacom резултатите от проучването се явяват потвърждение на амбициозната инвестиционна стратегия на компанията за въвеждането и развитието на 5G мрежата й у нас. "Разбираме очакванията на клиентите да могат да се възползват от по-високата скорост, големия капацитет и ниската латентност на 5G мрежата, където и да се намират, затова сме щастливи да им предоставим най-голямото покритие в България - в над 200 населени места*" - обяви изпълнителният директор на Vivacom Атанас Добрев.

снимка: Vivacom

Така новата технология и многобройните й предимства стават още по-достъпни за българите, 79% от които заявяват, че биха искали да използват 5G.

Петото поколение мобилни мрежи привлича голям обществен интерес. Това е съвсем логично, предвид многобройните ползи и потенциала, който те имат за развитието на огромен брой браншове и обществени сфери - от умните градове и автономните коли, през автоматизираното производство, телемедицината, дистанционната работа и образование, развлеченията и какво ли още не.

Много от тези области тепърва прохождат и предстои да навлязат активно в живота ни, но 5G мрежите вече работят, включително и в България, и то на световно ниво, като за целта Vivacom използва не една, а три честоти за 5G - 1800Mhz, 2100Mhz, 3600 Mhz, което позволява да не се прави компромис между покритие и скорост, а двете да се постигат едновременно, така че предимствата на новата технология да достигнат до максимално количество клиенти. Водещи световни телекоми като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T също са избрали този подход при внедряването на 5G и това нарежда компанията сред иноваторите в бранша.

Видът на мрежовата технология обаче не е съществен фактор, като 96% от запитаните в проучването на Прагматика посочват, че не правят разлика между C-band и DSS например, а ги интересува удовлетворителния резултат по отношение на покритие, скорост и стабилност на мрежите.

"Интересен факт е, че скоростта е определящ критерий за оценка на качеството на предишното поколение 4G мрежи, докато по отношение на 5G водещият фактор е покритието на мрежата. Обяснението за това е, че българските потребители като цяло са удовлетворени от скоростта на 4G мрежите в България и затова от следващото поколение основно търсят сигурност и стабилност на връзката, независимо от мястото, където се намират" - коментира Диньо Маджаров, управител на Прагматика.

Според него, това се свързва и с очакването новата технология да осигури по-голяма стабилност на връзката на базата на по-големия капацитет на 5G мрежата спрямо предходното поколение.

И докато що се отнася до 5G мрежата технологичните детайли не са приоритет за потребителите, то 62% от тях изразяват опасение, че 5G ще увеличи месечната им такса и че ще трябва да плащат отделно за него. Затова и освен от покритието, скоростта и стабилността на мрежите, участниците в проучването се интересуват 5G да се предлага във всички досегашни пакети, без да има увеличаване на цената.

От Vivacom поемат ангажимент и в това отношение, обявявайки, че 5G вече е част от всички мобилни абонаментни планове на оператора, без допълнително заплащане. В добавка компанията разширява и портфолиото от 5G смартфони, включвайки разнообразни модели от премиум сегмента, до средния клас, в широк ценови диапазон от 400 лв. до 3 000 лв..

В момента телекомът предлага едновременно най-голямото 5G покритие и включването на услугата безплатно във всички свои мобилни абонаментни планове. До края на настоящата година компанията планира да инвестира в мрежата от пето поколение 125 милиона лева, което ще позволи на потребителите да се възползват от модерната технология - лесно, бързо и достъпно.

 

*Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg

** съдържание на Vivacom