Компанията се чувства отговорна да повиши осведомеността по този проблем, който е все по-видим в наши дни. Много голям брой от инцидентите на пътя са в резултат от използване на мобилни телефони от шофьорите по време на движение. Разговорите вече не са такъв проблем, защото почти всеки може да осъществи свързаност между автомобила и смартфона си, но писането на съобщения и браузването в интернет са едни от основните причини за произшествия. Според направени проучвания:

  • 7 от 10 шофьора разглеждат социални медии докато карат, а всеки четвърти смята, че е безопасно да се заснеме видео.
  • Установено е, че 23 пъти се увеличава вероятността да се убие човек, ако се пише при шофиране.
  • На всеки 6 секунди изместване на погледа от пътя, за да се използва телефона, се добавят още 4,6 секунди време за реакция. Това означава, че ако се движим с 85 км/час, ще изминем 100 метра без да гледаме пътя.

Задачите, отклоняващи вниманието от пътя, са най-честите причини за пътно произшествие. Например при търсене на устройства по време на движение се увеличава 6,7 пъти риска от катастрофа.

Решението е комплексно и зависи само от нас, защото освен смартфона в ръцете си държим и нечия съдба

Motorola препоръчва да се използват стойки, за да може устройството винаги да е на видимо място. Ако все пак се налага неотложно да се ползва телефона, по-добре е да се използват гласови команди. По-лесно е отколкото си мислите.

Motorola излиза с реални и работещи инструменти, които да намалят инцидентите на пътя. С напредването на технологиите все повече се предлагат различни видове аксесоари, базирани на Bluetooth технологията като: безжични слушалки, смарт часовници, които покриват основните функции на телефоните и др. В самите устройства на motorola са създадени специални функционалности като Moto Actions, гласови команди, управление чрез жестове и проверка на известията само с едно докосване. От компанията знаят колко е ценно за клиентите да имат бърз и лесен достъп до Google Assistant, за да използват гласови команди. Ето защо опростиха потребителското изживяване и поставиха специален бутон разположен отстрани на телефона. Сега вашият личен помощник е винаги на разположение - просто натиснете бутона, за да активирате гласов контрол и да получите всички отговори или помощ, от които се нуждаете.

Safety Bri4ka Academy и motorola показват как реално се случват инцидентите, когато използваме смартфоните по време на шофиране.

 

снимки: Motorola

 

*материалът е предоставен от Motorola