Дигиталният живот се настани неусетно в уюта на домашната среда. За бизнес, работа, обучение, забавление, култура всички посягаме към достъпните и все по-интуитивни технологии в помощ на налагащия се нов стил на живот.

Онлайн образованието стана част от ежедневието на ученика и на учителя. И докато за нашите баби и дядовци онлайн общуването продължава да предизвиква учудване, то за младите е нещо, с което буквално дишат и живеят.

Дори най-скептично настроените вече тайничко си признават, че няма да се разминат с новостите и ще трябва да ги приемат. И защо не, след като онлайн всичко може да стане толкова лесно, бързо и дори забавно?! Ученето - също.

В дигиталното море от възможности и учители, и ученици, а и техните родители, припознаха удобствата на онлайн платформите и ресурсите за обучение като абсолютната необходимост за модерно и пълноценно обучение. Особено ако всичко това е организирано на едно място, подредено логически и сякаш предугаждайки какво ти трябва, за да ти го предложи.

Такава е IZZI - модерната интерактивна образователна среда, разработена от експертите на издателство Клет България специално за нуждите на учителите и учениците, за да постигат те желаните резултати. IZZI е следващо поколение образователна среда, която позволява по-успешен подход за предаване на знания и по-лесно и успешно овладяване на преподавания материал.

С IZZI се работи лесно - и за обучение, и за самоподготовка. Още със стартирането на платформата потребителят избира опцията за вход според това дали е обучител, или обучаем/родител. Каквото и да избере, потребителят има достъп до богата палитра от ресурси - над 50 000, сред които електронни учебници по всички предмети от 1. до 7. клас, хиляди видеа и аудио материали, атрактивни VR и 3D панорами и интерактивни задачи, игри и симулации.

Учителите имат на разположение събрани на едно място ресурсите на три издателства - Анубис, Булвест и Клет, а за тяхното лесно достъпване могат да филтрират по клас, предмет, образователен етап или заглавие. Платформата е динамична, постоянно се обновява и дава предимството да бъдеш винаги снабден с най-актуалното и подобрено съдържание.

Урокът, разработен в помощ на учителя, е комбинация от текстове, изображения и занимателни задачи, които привличат вниманието на учениците, като е помислено и за децата със СОП и дислексия. В платформата учителят разполага с всевъзможни инструменти, които да направят онлайн средата му дори по-удобна от присъствената. Разполага с интерактивна бяла дъска, акцентира чрез маркер, пише бележки. Най-важното - учителят може да създава клас, за да проследява бързо, автоматично резултатите на учениците си. Опцията за споделяне на задачите било с един, или с всички ученици от "класа" улеснява индивидуалния подход в проследяването на успеха. Разнообразието от задачи е голямо, а удобството - безспорно. С един бутон учителят лесно дава допълнителна информация на своите ученици, без да му се налага да търси сам в интернет и да отделя допълнително време.

IZZI е удобна за навигиране и спомага за по-лесно и увлекателно усвояване на учебния материал. В това може да се увери всеки родител, който иска да е в течение с процеса на подготовка на своето дете. Ежедневните ангажименти на ученика понякога може да са натоварващи и за родителя, особено ако детето е в по-малките класове. С IZZI се избягва стресът откъде да се намерят бързо и на достъпен и разбираем език ресурси за подготовка на домашни, за изпитване, контролно. С търсачката на платформата по ключова дума може да се открие търсеното съдържание в целия учебник. Бележките помагат по-късно да се върнеш към важно за теб място или да го маркираш, а сложните и трудни за децата думи са с вграден речник.

Електронно четимите учебници по всички предмети са удобно подредени за ползване на един клик разстояние в дигиталната Библиотека. Там, на едно място, е събрано и всичко, което може да потрябва на учителя в процеса на преподаване и оценяване.

А самоподготовката никога не е била по-лесна - тестовете за самопроверка са направени по увлекателен начин и използват уменията на децата от игрите. Верният отговор се попълва не само с маркиране, но и с "влачене" на обект. Ако сбъркаш - няма страшно, системата ти дава верния отговор и можеш да се упражняваш колкото искаш с обогатяващите подготовката въпроси. Платформата пази резултатите от тестовете на ученика и така родителят може по всяко време на провери колко време е отделило детето на задачите и да проследи напредъка му по даден урок или предмет.

С иновативната разработка на издателство Клет платформата IZZI е наш незаменим помощник, защото независимо дали сме у дома, или в класната стая, през екрана, ние сме до нашите деца.

 

* съдържание на Клет